Hur gör man ostsås? (akut)

Prata om vad du vill (behöver inte beröra bas-världen), här är alla ord välkomna!
Användarvisningsbild
Backlund
Medlem++
Inlägg: 4015
Blev medlem: ons 07 mar 2007, 22:33
Ort: Sandviken

Hur gör man ostsås? (akut)

Inlägg av Backlund »

tänkte göra ostsås till mina makaroner som jag nu kokar. Hur gör man? Är det bara att hälla av vattnet från makaronerna och hälla i mjölk och ost och låta det koka lite?


Ska tillägga att jag är sämst på att laga mat :D

Men jag gör jättegod dillsås :D
_____________________________________
www.grassride.com
Användarvisningsbild
Klopper
Hedersmedlem
Inlägg: 18375
Blev medlem: sön 12 aug 2007, 00:33
Ort: Herd Island

Inlägg av Klopper »

Jag hade tagit en stöddig bit ädelost som fått smälta i en kastrull och sedan blandat ut den med en 5:a grädde och om det behövs lite tungmjölk.
"Hade han varit dubbelt så intelligent hade han varit halvidiot." Okänd tänkare.
"Jag kommer nog inte att använda allt plank, men de bräderna som håller ihop planket ska nog vara med." Tack Chriller! :-)
Medlem av PrataBas gubbklubb 40+..
Gäst
Kontot är inaktiverat
Inlägg: 17041
Blev medlem: lör 19 jan 2008, 01:37

Inlägg av Gäst »

Riv ner lite färsk ost i grädde eller mjölk...om du inte har craime freiche...värm upp under omrörning...lite vätska...så att det inte bara rinner...krydda gärna med muskot...
Användarvisningsbild
Backlund
Medlem++
Inlägg: 4015
Blev medlem: ons 07 mar 2007, 22:33
Ort: Sandviken

Inlägg av Backlund »

Låter gott :D Tänkte köra lite enklare med mjölk och prästost hehe. Men det är bara att göra såsen för sig i en kastrull alltså, inte tillsammans med mackisarna?
_____________________________________
www.grassride.com
Användarvisningsbild
Surfin'
Medlem++
Inlägg: 3158
Blev medlem: tis 29 jan 2008, 00:42
Ort: Sundsvall

Inlägg av Surfin' »

3dl Gräddfil
1 påse OLW/Estrella Cheddar dippsås

En oral orgasm!!!
Användarvisningsbild
Backlund
Medlem++
Inlägg: 4015
Blev medlem: ons 07 mar 2007, 22:33
Ort: Sandviken

Inlägg av Backlund »

Tack för tipsen!
_____________________________________
www.grassride.com
Användarvisningsbild
AntonJohansson
Medlem+
Inlägg: 663
Blev medlem: lör 29 dec 2007, 22:48
Ort: Stockholm

Inlägg av AntonJohansson »

ost + sås?



:roll:
Fender Precision -76

Fender Bassman TV Fifteen
Användarvisningsbild
Rix
Hedersmedlem
Inlägg: 6800
Blev medlem: mån 25 sep 2006, 21:34
Ort: Växjö
Kontakt:

Inlägg av Rix »

Gör en vanlig béchamel och riv i valfri ost mot slutet.
Användarvisningsbild
BB3000S
VIP medlem
Inlägg: 9031
Blev medlem: mån 04 feb 2008, 00:09
Ort: Uppsala

Re: Hur gör man ostsås? (akut)

Inlägg av BB3000S »

Backlund skrev:tänkte göra ostsås till mina makaroner som jag nu kokar. Hur gör man? Är det bara att hälla av vattnet från makaronerna och hälla i mjölk och ost och låta det koka lite?


Ska tillägga att jag är sämst på att laga mat :D

Men jag gör jättegod dillsås :D
Kokat färdigt än? Blev det bra? :D

Husets recept på snabb ostsås:
Hackad lök, valfri kraftig grönmögelost, grädde, creme fraiche, salt och som pricken över i cayennepeppar.
| BB2000| BB3000 | BB5000 | BB1024X | BB2025 | 70’s Jazz | S2 Classic | LG5 | STR | Atelier Z |
| Stingray | Big Al | Millenium | Cirrus |

| Aguilar db680/db359 | Ampeg SVT-IIp | EBS HD350 |
| Bergantino AE-410 | EBS ProLine 410 | Carvin 410+118 |

Användarvisningsbild
Klopper
Hedersmedlem
Inlägg: 18375
Blev medlem: sön 12 aug 2007, 00:33
Ort: Herd Island

Re: Hur gör man ostsås? (akut)

Inlägg av Klopper »

BB3000S skrev:
Backlund skrev:tänkte göra ostsås till mina makaroner som jag nu kokar. Hur gör man? Är det bara att hälla av vattnet från makaronerna och hälla i mjölk och ost och låta det koka lite?


Ska tillägga att jag är sämst på att laga mat :D

Men jag gör jättegod dillsås :D
Kokat färdigt än? Blev det bra? :D

Husets recept på snabb ostsås:
Hackad lök, valfri kraftig grönmögelost, grädde, creme fraiche, salt och som pricken över i cayennepeppar.
Cayennepeppar?
Det måste jag testa!
"Hade han varit dubbelt så intelligent hade han varit halvidiot." Okänd tänkare.
"Jag kommer nog inte att använda allt plank, men de bräderna som håller ihop planket ska nog vara med." Tack Chriller! :-)
Medlem av PrataBas gubbklubb 40+..
Användarvisningsbild
Prata Bas Stal Min Fritid
Medlem+
Inlägg: 1226
Blev medlem: sön 19 aug 2007, 19:10
Ort: Göteborg

Inlägg av Prata Bas Stal Min Fritid »

Rix skrev:Gör en vanlig béchamel och riv i valfri ost mot slutet.
+ 1

Ska det göras ska det göras på riktigt! :wink:
Användarvisningsbild
Rix
Hedersmedlem
Inlägg: 6800
Blev medlem: mån 25 sep 2006, 21:34
Ort: Växjö
Kontakt:

Inlägg av Rix »

Prata Bas Stal min man skrev:
Rix skrev:Gör en vanlig béchamel och riv i valfri ost mot slutet.
+ 1

Ska det göras ska det göras på riktigt! :wink:
Precis! :) Inga genvägar med smaksatt crème fraiche o sånt bös..
Användarvisningsbild
b_luthman
Medlem+
Inlägg: 1725
Blev medlem: tor 06 nov 2008, 13:36

Inlägg av b_luthman »

AntonJohansson skrev:ost + sås?



:roll:
bästa tipset, alla kategorier.


även om jag faktiskt gillar att laga mat. så jag skulle nog säga som någon redan sagt, bechamel med valfri ost. gärna någon som smakar något o inte ett halvt kilo hushållsost.
spelar i:
www.myspace.com/jaganata

Ibanez SR1000EFB |Ibanez SRX 595
Hartke VXL | Ibanez PD7 | Crest Vs 900 | 210 +115
Användarvisningsbild
Dramo
VIP medlem
Inlägg: 7229
Blev medlem: sön 04 maj 2008, 22:13
Ort: Göteborg

Inlägg av Dramo »

Mjölk + mjöl uppkokas och omrörs, samtidigt som man droppar i diverse ostklumpar och låter dem smälta i redningen. Ju mer man rör om desto tjockare blir den. Det blir mysigt.

Toppa med stekt skinka/bacon och persilja, så blir det snyggt dessutom.
Användarvisningsbild
hosse
Medlem+++
Inlägg: 14601
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 16:53
Ort: Solna

Inlägg av hosse »

eller så undviker man bara att tvätta underlivet på ett par tre veckor och rör om med veken i ljummen mjölk tills man fått en tjock och go konsistens på såsen.
www.chucknorrisfacts.com
www.myspace.com/sleepingdervish

snus och kaffe, a match made in heaven.

"When in doubt, skriv 'dom'."
Användarvisningsbild
Backlund
Medlem++
Inlägg: 4015
Blev medlem: ons 07 mar 2007, 22:33
Ort: Sandviken

Re: Hur gör man ostsås? (akut)

Inlägg av Backlund »

BB3000S skrev:
Backlund skrev:tänkte göra ostsås till mina makaroner som jag nu kokar. Hur gör man? Är det bara att hälla av vattnet från makaronerna och hälla i mjölk och ost och låta det koka lite?


Ska tillägga att jag är sämst på att laga mat :D

Men jag gör jättegod dillsås :D
Kokat färdigt än? Blev det bra? :D

Husets recept på snabb ostsås:
Hackad lök, valfri kraftig grönmögelost, grädde, creme fraiche, salt och som pricken över i cayennepeppar.
Ostsåsen blev det absolut sämsta man kunde tänka sig :lol: Jag är verkligen kass på matlagning hehe.
_____________________________________
www.grassride.com
Användarvisningsbild
b_luthman
Medlem+
Inlägg: 1725
Blev medlem: tor 06 nov 2008, 13:36

Inlägg av b_luthman »

hosse skrev:eller så undviker man bara att tvätta underlivet på ett par tre veckor och rör om med veken i ljummen mjölk tills man fått en tjock och go konsistens på såsen.
jag väntade på det tipset. inte helt oväntat att det kom från dig.
spelar i:
www.myspace.com/jaganata

Ibanez SR1000EFB |Ibanez SRX 595
Hartke VXL | Ibanez PD7 | Crest Vs 900 | 210 +115
Användarvisningsbild
Backlund
Medlem++
Inlägg: 4015
Blev medlem: ons 07 mar 2007, 22:33
Ort: Sandviken

Inlägg av Backlund »

hosse skrev:eller så undviker man bara att tvätta underlivet på ett par tre veckor och rör om med veken i ljummen mjölk tills man fått en tjock och go konsistens på såsen.
Då måste man ju planera så långt i förväg.
_____________________________________
www.grassride.com
Användarvisningsbild
johnne
Medlem+
Inlägg: 1585
Blev medlem: mån 30 mar 2009, 23:04
Ort: sala

Inlägg av johnne »

Mjölk + mjöl uppkokas och omrörs
fantastiskt trick om du gillar klumpar...


nej smält en klick smör i en kastrull.. låt det inte bli varmt nog att ändra färg eller skumma sig.. ta av från värmen.. vispa ner redningsmjöl vete funkar men idealmjöl eller majsena är att föredra.. det ska bli en tjock smet.. beräkna samma vikt idealmjöl som smör.. denna smet kryddar du med salt och vitpeppar inte för hårt.. ha även i socker.. lika mycket som salt eller något mindre.. sen har du i en trea grädde.. vispa.. på med det på spisen igen.. på medelhög värme.. 4an på en 6 gradig spis funkar.. vispa tills det hela är varmt och fått den konsistens du önskar.. en ostsås ska vara ganska tjock.. ta av från plattan igen.. ha nu i ett par matskedar riven parmesan / garam parama eller annan torr ost,... rör ut.. riv nu vanlig ost av valfri smak.. ungefär i volym mängen grädde du hade i.. ädelost så kan du halvera mängden,. (vid ädelost krydda inte med salt) sen på med det på spisen igen och rör KONSTANT på låg värme.. 2an eller 3an.. tills den blir jämn.. vill du krydda med muskot så riv den tunt över när såsen ska serveras då muskot förstörs av värme.. men ett tips är att riva lite citronskal över såsen efter servering..

bon apetit..

p/s färdigriven såkallad gratängos är skräp.. smaklös och mest olja.. gör dig en tjänst och strunta i den. västerbotten är ett tips på bra ost till sås..
Fender Geddy Lee signature, Fender RoadWorn precision 50s ,Ampeg SVT3Pro Crate 2x15 , Roland MicroCube

Spriten räddade mig från sporten
Användarvisningsbild
Prata Bas Stal Min Fritid
Medlem+
Inlägg: 1226
Blev medlem: sön 19 aug 2007, 19:10
Ort: Göteborg

Inlägg av Prata Bas Stal Min Fritid »

Dramo skrev:Mjölk + mjöl uppkokas och omrörs, samtidigt som man droppar i diverse ostklumpar och låter dem smälta i redningen. Ju mer man rör om desto tjockare blir den. Det blir mysigt.

Toppa med stekt skinka/bacon och persilja, så blir det snyggt dessutom.
ojojoj! Stilpoäng för kommentaren för det estetiska! 8)
Kultivator
Medlem++
Inlägg: 6607
Blev medlem: tor 08 jan 2009, 15:20
Ort: Uppsala

Inlägg av Kultivator »

Se tråden om mexikansås. Byt ut mexikanerna mot ost, gör sen likadant.
Basar: Två rosa, en ihålig gulrödsvart, en lång bakvänd svartbrun, en kort röd. Förstärkare: En stor blåsvart
Användarvisningsbild
Taurus
Medlem++
Inlägg: 2553
Blev medlem: tis 09 okt 2007, 14:55
Ort: Hammarby, X-county

Inlägg av Taurus »

Min favvosås till pasta om det ska gå fort och vara ost inblandat:

Smält ner en klump ädelost i rikligt med creme fraiche. Det funkar lika bra med en tårtbit Kvibille som med exklusivare doningar.

När osten smält ut i fraichen hystar du i ordentligt med frusen bladspenat och gröna ärtor. Krydda med grovmalen svartpeppar (salt behövs oftast inte, osten är salt i sig).

När det börjar bubbla och spenaten och ärtorna tinat sänker du värmen. Nu kokar du pastan medan såsen kokar ihop och gottar till sig. Enjoy!
Användarvisningsbild
maltjik
Medlem+
Inlägg: 1254
Blev medlem: tis 02 okt 2007, 22:18
Ort: Stockholm

Inlägg av maltjik »

smälter en klick smör, vispar i lite mjöl.
häll på mjölk och värm under omrörning
pytsa i riven ost som får smälta.
salt
peppar
Bild
ovation magnum II | peavey mk IV | lab series 2x15"
Användarvisningsbild
Rix
Hedersmedlem
Inlägg: 6800
Blev medlem: mån 25 sep 2006, 21:34
Ort: Växjö
Kontakt:

Inlägg av Rix »

Rix skrev:Gör en vanlig béchamel och riv i valfri ost mot slutet.
maltjik skrev:smälter en klick smör, vispar i lite mjöl.
häll på mjölk och värm under omrörning
pytsa i riven ost som får smälta.
salt
peppar
Användarvisningsbild
maltjik
Medlem+
Inlägg: 1254
Blev medlem: tis 02 okt 2007, 22:18
Ort: Stockholm

Inlägg av maltjik »

jo, jo. men om man inte vet hur man gör en vanlig bechamel ;)
Bild
ovation magnum II | peavey mk IV | lab series 2x15"
Skriv svar