Sida 1 av 1

Olika stilar på stallet

Postat: tis 22 mar 2016, 11:02
av mrbaloo
Hej

Jag skall köpa mig ett höj och sänkbart stall till min kontra. Men ju mer jag läser om detta så verkar det finnas olika stilar, tex europeisk och belgisk. Kanske finns det fler också.

Vad är det egentligen för skillnad på dessa? Eller skall jag bara köpa en med ungefär rätt mått så att den passar min 3/4-kontra?

Mvh
MrBaloo

Re: Olika stilar på stallet

Postat: tis 22 mar 2016, 22:04
av Cephalus
Jag skulle köpt ett kit med skruvar och modifierat stallet själv.
Gjorde det nyss på ett stall och det var inte speciellt komplicerat.
Ett problem som uppstår när man byter stall är att fötterna på stallet inte passar formen på locket och måste slipas/"täljas" in. Det brukar man låta en instumentmakare göra.

http://www.thomann.de/se/dick_hoehenver ... s_195638_0" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Olika stilar på stallet

Postat: tis 22 mar 2016, 22:57
av mrbaloo
Tack för tipset!

He, he. Har precis pratat med en man i lokalområdet som kan fixa (läs: justera översadel, stall och ev. greppbräda) min kontrabas. Han rådde mig att inte fixa ett höj- och sänkbart stall nu till en början. Utan han var inne på att justera basen enligt vad jag vill ha för känsla och sedan kommer jag förmodligen inte behöva justera stallet så jätteofta.

Skall faktiskt få lämna in basen till honom redan i morgon på lunchen. Fantastiskt! Jag som har letat (med ljus och lykta) efter någon som kan justera min bas (http://pratabas.se/viewtopic.php?f=25&t ... 8#p1269574" onclick="window.open(this.href);return false;).

/MrBaloo

Re: Olika stilar på stallet

Postat: ons 23 mar 2016, 14:24
av christian veltman
Stall i den högre skolan är kunskap/erfarenhet/smak. Instrumentmakare utgår ofta från råämne som sedan
justeras och skärs. Med tur klarar du dig utan justerbart stall. Det beror på hur basen klarar klimatet.
En del instrument klarar det utan problem, andra inte. Några basister har två stall till olika säsonger.
Ofta finsmakare som anser att det justerbara stallet tar lite av tonen. Grattis och lycka till!

Re: Olika stilar på stallet

Postat: ons 23 mar 2016, 15:04
av mrbaloo
Tack! Jag fick en god pratstund med honom idag och det verkar som om jag fick jättestora förhoppningar om ett lättspelat instrument efter operationen. Det kommer att bli mycket bra tror jag.

/MrBaloo - din känner sig superglad

Re: Olika stilar på stallet

Postat: tor 24 mar 2016, 23:56
av Roger Hedin
Jag har också haft funderingar på justerbart stall till min "finkontra" men är lite skeptisk, då jag inte vill förlora den goda ton som basen har. Är det någon som gjort bytet och märkt några skillnader i klangen?

Re: Olika stilar på stallet

Postat: fre 25 mar 2016, 03:47
av supro
Hej Christian, vad tycker du själv? Tar det lite av tonen eller inte? Jag har provat flera basar före/efter byte till justerbart. Ibland tycker jag det försvinner ton och botten, ibland tycker jag det låter finemang. :)

MVH Gunnar

christian veltman skrev:Några basister har två stall till olika säsonger.
Ofta finsmakare som anser att det justerbara stallet tar lite av tonen. Grattis och lycka till!

Re: Olika stilar på stallet

Postat: fre 25 mar 2016, 08:50
av Bottesini
Roger Hedin skrev:Jag har också haft funderingar på justerbart stall till min "finkontra" men är lite skeptisk, då jag inte vill förlora den goda ton som basen har. Är det någon som gjort bytet och märkt några skillnader i klangen?
Jag bytte på min kontrabas för många år sedan men jag kan inte minnas att jag märkte någon skillnad i tonen. Men då var mitt gamla stall inte helt ok innan bytet och jag fick det gjort hos Örebro violinatelje som bara har gjort bra jobb som jag har sett.

Nu skruvar jag inte så mycket på stallet men det beror mer på lathet än något annat. :0)

Re: Olika stilar på stallet

Postat: fre 25 mar 2016, 09:59
av Jooel
När min bas fick ett fast stall istället för ett med skruvar i så fick den en jämnade övergång mellan strängarna. Jag tänker att det är fråga om balans och det är därför som det ibland låter bättre med skruvar och ibland inte.
Min upplevelse är att stallet är väldigt viktigt för hur instrumentet låter så jag skulle först se till att jag har ett som är i balans mot basen. Jag menar både uppsättningen mot strängarna, passform mot locket och att det är i proportion mot basen storleksmässigt. Till exempel kan man ibland se stall med tydligt korta ben och jättemycket tak ovanför rosen, det får mig att tänka att man har tagit bort ämne på fel ställe och därmed är balans ur spel.

Vill man uppnå en lägre stränghöjd och stallet har möjlighet till att minskas så skulle jag börja där. En kan ju minska lite för att köra på ett tag och få tid till att utvärdera om man vill gå lägre. Om stallet har tight eller lagom utrymme mellan tak och ros och samtidigt långa ben kan det kanske vara läge för skruvar. (för att då kan man styra upp balansen samtidigt)

För att uppnå högre stränghöjd kan man pröva med att installera något som kallas för stallplattor. Det är helt enkelt en platta lönn som man skär till i samma storlek som stallfoten och lägger under. Kanske 1,2-1,5 mm tunn. Vill man ha högre kan man ta två plattor och få en skillnad på typ 2,5mm. Jag gjorde detta till min bas i vintras och om jag förlorade sound på det så vann jag tillbaka det i form av mer spelrum och frihet för strängen. En annan fördel är att det tar en kvart att fixa och kostade mig 250:-. Nu har basen börjat böja tillbaka så här om dagen tog jag bort en platta på varje sida. En platta gör i alla fall för mig tillräckligt stor skillnad.

Just, vad det gäller stallskruvar så görs med olika gängor. Tum och millimetergänga jag tänker att det är den största skillnaden förutom materialet. Köp millimeter så har du mer rätt än fel :)
Fast först, fråga någon kunnig om råd för att ta reda på om stallet är värt att kosta på mer typ som en skruvinstallering.

Re: Olika stilar på stallet

Postat: fre 25 mar 2016, 10:07
av mrbaloo
Stallplattor har jag läst lite om. Verkar smidigt. Måste de ha samma form som locket eller är de så tunna att de anpassar sig med kraften från strängarna?

Re: Olika stilar på stallet

Postat: fre 25 mar 2016, 20:32
av Jooel
De anpassar sig.