Sous vide
Postat: tis 26 feb 2013, 13:55
Funderar på att skaffa en sådan maskin. Någon här som har erfarenhet av dem?
Haha! En dig närstående person driver på.... Dessutom har priserna sjunkit dramatiskt.inber skrev:Sous vide? Dyra grejor, middis. Du kanske måste sälja någon bas för att täcka upp. Och då vet du var jag finns.
Sent from my iPad using Tapatalk
Folk kunniga inom matlagning hävdar att sous vide är det största som hänt inom matlagnigskonsten sedan elden tämjdes. Jag blir nyfiken! Och, som sagt, grejorna har blivit mycket billigare sen kineserna börjat tillverka dem.engson skrev:Tack för frågan/tråden! Gav upphov till en stunds googlande och kunskapsinhämtande...
Tror dock att det är överkurs för min del just nu i alla fall. Men helt klart spännande och intressant!
Om man inte vill så behöver man verkligen inte lägga tusentals kronor på ett vattenbad. Antingen gör man som du säger och kör på spisen.Sunken skrev:Det går ju att fulköra med vanliga plastpåsar, gärna av tjockare modell, och helt sonika suga luften ur plastpåsen.
En digitaltermometer i ett vattenbad på spisen och en gnutta tålamod så går det att uppnå fullgoda resultat.
Ja, det är värt det.
Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
Stäämer men än viktigare är hur mört det blir. Man omvandlar kollagenet till gelatin. En seg viltstek kan tydligen bli som smör. Grönsaker funkar det tydligen också på men det skiter jag i. Jag vill ha mört kött!!!inber skrev:Det coola är väl, om jag förstått rätt, att man kan tillaga på låg värme under lång tid, och inneslutet, vilket innebär att man bevarar saftigheten i råvarorna.
Pratabasarna får nu en ny kryptisk term att lära sig, vid sidan av alla MIM, MIJ och annat fikonsnack.
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till.midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Nashen behåller vi nog.inber skrev:Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till.midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Jag förstår. Hade pengar och prio funnits här hade jag nog kunnat tänka mig att köpa en riktig ( givetvis relic).midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Mäh! Du var roligare förr, när du köpte fler basar än du kunde hålla reda på...midlifecrisis skrev:Nashen behåller vi nog.inber skrev:Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till.midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Kocken i videon på länken ovan lägger alltså 2 dagar på att göra en stekt kycklingfilé som man ska "slänga i pannan och steka på lite när man kommer hem från jobbet"? Om apparaten kostar 700 dollar kunde han väl ändå gjort något LITE mer avancerat än en kycklingfilé?midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
I USA vill man nog det.FreCKo skrev:OBS: Inget ont om tillagningssättet eller folks planer på att köpa en, kändes bara lite dumt att visa upp en sådan "enkel" sak i en apparat för så mycket pengar. Man vill ju inte se någon steka falukorv i en stekpanna för 5000kr liksom.
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber.anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?BB3000S skrev:Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber.anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Kanske inte nödvändigtvis 72h, men just så - först värma upp det så det är tillagat o klart, sen steka på det eller grilla till det en snabbis så man får rätta ytan och smaken från grillen. Var skeptisk tills häromdan.FreCKo skrev:Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?BB3000S skrev:Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber.anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Om sous vide nu är den största revolutionen inom matlagningskonsten sedan elden, och används i proffskök, så kanske man ska vara lite mer vidsynt...?FreCKo skrev:Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?BB3000S skrev:Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber.anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Tänk inte som en stockkonservativ dumbom nu. Sous vide är fantastiskt. Grill är fantastiskt. Men de är bra på olika sätt. Man måste inte välja en (1) av dem.anli skrev:men den blir genomkokt... inte blodig?