Sida 1 av 2

Sous vide

Postat: tis 26 feb 2013, 13:55
av midlifecrisis
Funderar på att skaffa en sådan maskin. Någon här som har erfarenhet av dem?

Re: Sous vide

Postat: tis 26 feb 2013, 22:30
av inber
Sous vide? Dyra grejor, middis. Du kanske måste sälja någon bas för att täcka upp. Och då vet du var jag finns. :wink:


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Sous vide

Postat: ons 27 feb 2013, 02:45
av midlifecrisis
inber skrev:Sous vide? Dyra grejor, middis. Du kanske måste sälja någon bas för att täcka upp. Och då vet du var jag finns. :wink:


Sent from my iPad using Tapatalk
Haha! En dig närstående person driver på.... Dessutom har priserna sjunkit dramatiskt.

Re: Sous vide

Postat: ons 27 feb 2013, 08:30
av engson
Tack för frågan/tråden! Gav upphov till en stunds googlande och kunskapsinhämtande...
Tror dock att det är överkurs för min del just nu i alla fall. Men helt klart spännande och intressant!

Re: Sous vide

Postat: ons 27 feb 2013, 12:54
av midlifecrisis
engson skrev:Tack för frågan/tråden! Gav upphov till en stunds googlande och kunskapsinhämtande...
Tror dock att det är överkurs för min del just nu i alla fall. Men helt klart spännande och intressant!
Folk kunniga inom matlagning hävdar att sous vide är det största som hänt inom matlagnigskonsten sedan elden tämjdes. Jag blir nyfiken! Och, som sagt, grejorna har blivit mycket billigare sen kineserna börjat tillverka dem.

Re: Sous vide

Postat: ons 27 feb 2013, 14:27
av inber
Det coola är väl, om jag förstått rätt, att man kan tillaga på låg värme under lång tid, och inneslutet, vilket innebär att man bevarar saftigheten i råvarorna.

Pratabasarna får nu en ny kryptisk term att lära sig, vid sidan av alla MIM, MIJ och annat fikonsnack. :wink:

Re: Sv: Sous vide

Postat: ons 27 feb 2013, 17:03
av Sunken
Det går ju att fulköra med vanliga plastpåsar, gärna av tjockare modell, och helt sonika suga luften ur plastpåsen.
En digitaltermometer i ett vattenbad på spisen och en gnutta tålamod så går det att uppnå fullgoda resultat.
Ja, det är värt det.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

Re: Sv: Sous vide

Postat: ons 27 feb 2013, 18:58
av rockern
Sunken skrev:Det går ju att fulköra med vanliga plastpåsar, gärna av tjockare modell, och helt sonika suga luften ur plastpåsen.
En digitaltermometer i ett vattenbad på spisen och en gnutta tålamod så går det att uppnå fullgoda resultat.
Ja, det är värt det.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
Om man inte vill så behöver man verkligen inte lägga tusentals kronor på ett vattenbad. Antingen gör man som du säger och kör på spisen.

Vill man ha lite bättre temperaturkontroll kan man själv koppla en PID-regulator som reglerar typ en Crock pot. (har precis gjort det själv, funkar ypperligt!) Det kostar så klart några slantar men går utan problem under 1000:-. Vill man sedan byta upp sig så kan man koppla in en doppvärmare istället och skaffa en pump så har man i princip en sådan här.

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 00:06
av midlifecrisis
Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 00:08
av midlifecrisis
inber skrev:Det coola är väl, om jag förstått rätt, att man kan tillaga på låg värme under lång tid, och inneslutet, vilket innebär att man bevarar saftigheten i råvarorna.

Pratabasarna får nu en ny kryptisk term att lära sig, vid sidan av alla MIM, MIJ och annat fikonsnack. :wink:
Stäämer men än viktigare är hur mört det blir. Man omvandlar kollagenet till gelatin. En seg viltstek kan tydligen bli som smör. Grönsaker funkar det tydligen också på men det skiter jag i. Jag vill ha mört kött!!!

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 00:21
av inber
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till. :wink:

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 03:53
av midlifecrisis
inber skrev:
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till. :wink:
Nashen behåller vi nog.
Härborta behöver man bara betala 569 daler :D

Re: Sv: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 06:59
av Sunken
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Jag förstår. Hade pengar och prio funnits här hade jag nog kunnat tänka mig att köpa en riktig ( givetvis relic).

Nöjd? Absolut.
Tänk bara på att du vill ha tid kvar att få till en snabb stekyta på, som sista steg. Maillard-effekten. Viktiga grejer.

Dessa maskiner gör inte underverk, men du får en köttbit som är perfekt tillagad, jämnt igenom. De flesta köttmodeller är ju rätt möra innan man stekt ihjäl dem.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 16:34
av inber
midlifecrisis skrev:
inber skrev:
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till. :wink:
Nashen behåller vi nog.
Mäh! Du var roligare förr, när du köpte fler basar än du kunde hålla reda på... :wink:

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 16:49
av FreCKo
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Kocken i videon på länken ovan lägger alltså 2 dagar på att göra en stekt kycklingfilé som man ska "slänga i pannan och steka på lite när man kommer hem från jobbet"? Om apparaten kostar 700 dollar kunde han väl ändå gjort något LITE mer avancerat än en kycklingfilé?

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 16:51
av FreCKo
OBS: Inget ont om tillagningssättet eller folks planer på att köpa en, kändes bara lite dumt att visa upp en sådan "enkel" sak i en apparat för så mycket pengar. Man vill ju inte se någon steka falukorv i en stekpanna för 5000kr liksom.

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 17:10
av BB3000S
FreCKo skrev:OBS: Inget ont om tillagningssättet eller folks planer på att köpa en, kändes bara lite dumt att visa upp en sådan "enkel" sak i en apparat för så mycket pengar. Man vill ju inte se någon steka falukorv i en stekpanna för 5000kr liksom.
I USA vill man nog det. ;)
Inget ont om sous vide, bara frun upplåter ytan på köksbänken vore det nog närmast en done deal att skaffa en. Blev bjuden på en sous vide köttbit o hos en kollega nu i veckan, var sanslöst gott.

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 17:23
av anli
Rör inte min Weber!!
Grill is the shit

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 19:10
av BB3000S
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 19:11
av FreCKo
BB3000S skrev:
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 19:13
av BB3000S
FreCKo skrev:
BB3000S skrev:
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?
Kanske inte nödvändigtvis 72h, men just så - först värma upp det så det är tillagat o klart, sen steka på det eller grilla till det en snabbis så man får rätta ytan och smaken från grillen. Var skeptisk tills häromdan. ;)

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 20:15
av inber
FreCKo skrev:
BB3000S skrev:
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?
Om sous vide nu är den största revolutionen inom matlagningskonsten sedan elden, och används i proffskök, så kanske man ska vara lite mer vidsynt...?

Väl tillagad mat ("kött") bör ha en saftig kärna och en fin stekyta, det är nog de flesta överens om.

Du får den saftiga kärnan genom att tillaga maten på låg värme under lång tid. Vakuumet gör att kokpunkten sänks. Fukten i köttet ångar inte bort, som i Anlis medeltidskonstruktion, utan innesluts i påsen. Vi pratar high-tech här, inte någon jävla vattenkastrull.

Stekytan får man fram genom att steka upp köttet i en panna precis före serveringen.

Inga konstigheter, men oerhört raffinerat.

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 21:28
av anli
men den blir genomkokt... inte blodig?

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 22:08
av inber
anli skrev:men den blir genomkokt... inte blodig?
Tänk inte som en stockkonservativ dumbom nu. Sous vide är fantastiskt. Grill är fantastiskt. Men de är bra på olika sätt. Man måste inte välja en (1) av dem.

Re: Sous vide

Postat: tor 28 feb 2013, 22:17
av Mike
Vare nån som sa grill?
Weber, klapp, klapp, klapp!!!