Sida 1 av 2

köks-fetischister?

Postat: ons 19 mar 2008, 23:51
av Diesel
Finns det några sånna på forumet?

Ialla fall skulle jag vilja veta om någon har något tips på en bra billig magnetlist för att sätta knivarna på väggen samt något bra för att slipa knivarna med?

Postat: ons 19 mar 2008, 23:53
av hosse
fan, är du ingen äkta norrlänning?! trodde du satte kniven direkt i matbordet när du var klar. gå ut och slipa mot en bra sten om du är riktig man 8)

Postat: tor 20 mar 2008, 00:06
av Diesel
hosse skrev:fan, är du ingen äkta norrlänning?! trodde du satte kniven direkt i matbordet när du var klar. gå ut och slipa mot en bra sten om du är riktig man 8)
allt beror på hur många kronor man lagt på knivar för att man tycker det är skoj med matlagning och hur mycke man vill få ligga :P

Postat: tor 20 mar 2008, 00:10
av hosse
Diesel skrev:
hosse skrev:fan, är du ingen äkta norrlänning?! trodde du satte kniven direkt i matbordet när du var klar. gå ut och slipa mot en bra sten om du är riktig man 8)
allt beror på hur många kronor man lagt på knivar för att man tycker det är skoj med matlagning och hur mycke man vill få ligga :P
vekling 8)

Postat: tor 20 mar 2008, 00:16
av Diesel
hosse skrev:
Diesel skrev:
hosse skrev:fan, är du ingen äkta norrlänning?! trodde du satte kniven direkt i matbordet när du var klar. gå ut och slipa mot en bra sten om du är riktig man 8)
allt beror på hur många kronor man lagt på knivar för att man tycker det är skoj med matlagning och hur mycke man vill få ligga :P
vekling 8)
morakniven duger till falukorv men fan inget annat :P

Postat: tor 20 mar 2008, 00:20
av hosse
Diesel skrev:
hosse skrev:
Diesel skrev:
hosse skrev:fan, är du ingen äkta norrlänning?! trodde du satte kniven direkt i matbordet när du var klar. gå ut och slipa mot en bra sten om du är riktig man 8)
allt beror på hur många kronor man lagt på knivar för att man tycker det är skoj med matlagning och hur mycke man vill få ligga :P
vekling 8)
morakniven duger till falukorv men fan inget annat :P
en äkta norrlänning behöver inte annat än en skoter, en älgstudsare och en morakniv för att tillaga sig mat. du är uppenbarligen smygstånkhålmare :wink:

Postat: tor 20 mar 2008, 00:46
av Kim S
Är ingen köks-fetischist, men har erfarenhet av två olika knivslipar av typen "jättebillig och finns på ICA". Funkar hur bra som helst. Vill man ha vassare så riskerar man nog att förstöra sina möjligheter till att lira bas. Ja, om man inte är skillad som Django...

Postat: tor 20 mar 2008, 00:49
av Klopper
Kim S skrev:Är ingen köks-fetischist, men har erfarenhet av två olika knivslipar av typen "jättebillig och finns på ICA". Funkar hur bra som helst. Vill man ha vassare så riskerar man nog att förstöra sina möjligheter till att lira bas. Ja, om man inte är skillad som Django...
Han grillade väl högertassen? Har jag för mig!

Postat: tor 20 mar 2008, 09:21
av Gäst--
Vem är Django? :blygis:

Postat: tor 20 mar 2008, 09:36
av Kim S
Klopper skrev:
Kim S skrev:Är ingen köks-fetischist, men har erfarenhet av två olika knivslipar av typen "jättebillig och finns på ICA". Funkar hur bra som helst. Vill man ha vassare så riskerar man nog att förstöra sina möjligheter till att lira bas. Ja, om man inte är skillad som Django...
Han grillade väl högertassen? Har jag för mig!
Tror jag inte...

[youtube]http://youtube.com/watch?v=h4DDkhLM3wI[/youtube]
Skunkofant skrev:Vem är Django? Blyg
En gypsy-jazzgitarrist från typ 30-40-talet som bara kunde lira med två fingrar på vänsterhanden efter en brännskada. Lirade ändå skiten av alla andra!

Tillägg: hade (enligt legenden) inte ens hört jazz förrän han var runt 20 bast.

Postat: tor 20 mar 2008, 10:10
av Marshall
Kim S skrev:Är ingen köks-fetischist, men har erfarenhet av två olika knivslipar av typen "jättebillig och finns på ICA". Funkar hur bra som helst. Vill man ha vassare så riskerar man nog att förstöra sina möjligheter till att lira bas.
Slöa knivar är farligare än vassa..

Postat: tor 20 mar 2008, 10:22
av Klopper
Kim S skrev:
Klopper skrev:
Kim S skrev:Är ingen köks-fetischist, men har erfarenhet av två olika knivslipar av typen "jättebillig och finns på ICA". Funkar hur bra som helst. Vill man ha vassare så riskerar man nog att förstöra sina möjligheter till att lira bas. Ja, om man inte är skillad som Django...
Han grillade väl högertassen? Har jag för mig!
Tror jag inte...

[youtube]http://youtube.com/watch?v=h4DDkhLM3wI[/youtube]
Skunkofant skrev:Vem är Django? Blyg
En gypsy-jazzgitarrist från typ 30-40-talet som bara kunde lira med två fingrar på vänsterhanden efter en brännskada. Lirade ändå skiten av alla andra!

Tillägg: hade (enligt legenden) inte ens hört jazz förrän han var runt 20 bast.
Sorry. Vänstertassen menade jag! :oops:

Postat: tor 20 mar 2008, 10:30
av fieldflower
Jag brukar köra med vanligt skärpstål modell halvbra på köksknivar (skippa rustas "medskick" och köp nåt i en köksbutik som iaf ser ut att funka - behöver inte kosta så mycket för det).
Med stål blir de ju inte riktigt lika vassa, men de får den där lite mikroskopiskt sågtandade eggen som är så perfekt på t.ex. tomater.
Håller hyfsat länge också.

Om jag vill ge knivarna ordentlig skärpa kör jag dock med keramiskt bryne a'la hundben: http://www.jakto.se/product.asp?pid=2552

Skärpan håller sig inte riktigt lika länge, men det blir riktigt, riktigt, otäckt vasst. Vet inte hur man bäst kan beskriva skärpa, men då man kan raka sig med kniven är man ungefär halvvägs... :shock: :D

Postat: tor 20 mar 2008, 10:44
av Diesel
Ett keramiskt bryne måste jag nästan ha då jag har några knivar som är väldigt hårda

har dock kollat på något typ sånt här så är det enklare att få rätt vinkel http://www.eventkock.se/?cat_id=21&sct_ ... MAodIDUn7Q

Postat: tor 20 mar 2008, 11:25
av broder blues
Har ingen åsikt om magnetlist. De flesta av min knivar ligger i sin originalförpackning. Borde skaffa block ??

En reflektion till tråden bara. Basic kan säkert detta bättre än mig men...

Enl mig så är bryna bra men det är bara underhåll av skärpa och tillslut så är kniven hopplöst slö. Det enda man gör med ett bryne/skärpstål är att rugga upp metalläggen lite. Sen kan man skära tomater igen.. Men den egenskapen är snabbt övergående.

Ta dina knivar till en knivslipare istället. I göteborg finns tex Myrins som tar 20 spänn för en kniv o d går på ett ögonblick. Hur ofta beror väl på hur många knivar man har och hur man använder dom men.. Vad sägs om att ge sig en slipjulklapp varje år? Sen underhåller du med stål mellan varven.

Det var en kompis som är sportfiskare som tipsade mig. Sen gick jag hem och insåg att mina knivar va i ett uselt skick.

E man händig kan man göra det själv med en billig slipmaskin från Clas Ohlson, men jag litar inte på att jag skulle få till eggvinklar o sånt rätt.

Jag har fö inget skärpstål. Jag tar baksidan på en tallrik istället. Många har ingen glasyr på den ytan som ligger an på baksidan.
Billigare keramikbryne e svårt o hitta.

Postat: tor 20 mar 2008, 12:21
av bootsy
broder blues skrev: Enl mig så är bryna bra men det är bara underhåll av skärpa och tillslut så är kniven hopplöst slö. Det enda man gör med ett bryne/skärpstål är att rugga upp metalläggen lite. Sen kan man skära tomater igen.. Men den egenskapen är snabbt övergående.

Ta dina knivar till en knivslipare istället. I göteborg finns tex Myrins som tar 20 spänn för en kniv o d går på ett ögonblick. Hur ofta beror väl på hur många knivar man har och hur man använder dom men.. Vad sägs om att ge sig en slipjulklapp varje år? Sen underhåller du med stål mellan varven.
+1.

Brukar lämna in mina Sabatierknivar varje år. Bryner dem i princip varje gång de används, men det kan aldrig ersätta en bra slipning.
Lämnar in fem knivar, kostar typ en hundring.

Postat: tor 20 mar 2008, 12:26
av Masayo
Skunkofant skrev:Vem är Django? :blygis:
Django Reinhardt var en zigenargitarrist som saknade några fingertoppar på ena handen. Han skapade den nu för tiden mkt populära Djangojazzen. :wink:

Postat: tor 20 mar 2008, 12:28
av basmartin
Gunnar89 skrev:
Skunkofant skrev:Vem är Django? :blygis:
Django Reinhardt var en zigenargitarrist som saknade några fingertoppar på ena handen. Han skapade den nu för tiden mkt populära Djangojazzen. :wink:
Saknade inga fingertoppar, han saknade rörlighet i ring och lillfinger på vänsterhanden. Men han kunde använda de fingrarna när han tog ackord.

Postat: tor 20 mar 2008, 12:51
av Micael
Om du inte har automatsäkringar i proppskåpet så fungerar en propp bra som bryne.

Postat: tor 20 mar 2008, 13:01
av Masayo
basmartin skrev:
Gunnar89 skrev:
Skunkofant skrev:Vem är Django? :blygis:
Django Reinhardt var en zigenargitarrist som saknade några fingertoppar på ena handen. Han skapade den nu för tiden mkt populära Djangojazzen. :wink:
Saknade inga fingertoppar, han saknade rörlighet i ring och lillfinger på vänsterhanden. Men han kunde använda de fingrarna när han tog ackord.
Så var det ja. Jag visste bara att hans vänsterhand var skadad genom en olycka. :wink:

Postat: tor 20 mar 2008, 13:38
av basmartin
Gunnar89 skrev:
basmartin skrev:
Gunnar89 skrev:
Skunkofant skrev:Vem är Django? :blygis:
Django Reinhardt var en zigenargitarrist som saknade några fingertoppar på ena handen. Han skapade den nu för tiden mkt populära Djangojazzen. :wink:
Saknade inga fingertoppar, han saknade rörlighet i ring och lillfinger på vänsterhanden. Men han kunde använda de fingrarna när han tog ackord.
Så var det ja. Jag visste bara att hans vänsterhand var skadad genom en olycka. :wink:
Jepp, husvagnsbrand. Han brände handen och senorna för lill och ringfingrarna krympte så han kunde inte sträcka ut de fingrarna.

Postat: tor 20 mar 2008, 20:07
av Diesel
Skicka på slipning ska jag göra med ett av mina set..

Men sen skulle jag ha haft något för att skärpa på ibland

Men det var magnetlisten eller block som var mest intressant.. Men slöar inte knivblock knivarna?

Postat: tor 20 mar 2008, 20:15
av broder blues
bootsy skrev:
broder blues skrev: Enl mig så är bryna bra men det är bara underhåll av skärpa och tillslut så är kniven hopplöst slö. Det enda man gör med ett bryne/skärpstål är att rugga upp metalläggen lite. Sen kan man skära tomater igen.. Men den egenskapen är snabbt övergående.

Ta dina knivar till en knivslipare istället. I göteborg finns tex Myrins som tar 20 spänn för en kniv o d går på ett ögonblick. Hur ofta beror väl på hur många knivar man har och hur man använder dom men.. Vad sägs om att ge sig en slipjulklapp varje år? Sen underhåller du med stål mellan varven.
+1.

Brukar lämna in mina Sabatierknivar varje år. Bryner dem i princip varje gång de används, men det kan aldrig ersätta en bra slipning.
Lämnar in fem knivar, kostar typ en hundring.
Ah en Sabatierist :wink: Har två "kock-knivar", en i rostfritt o en kolstål och en redig cleaver. Rostritt e ju bekvämt men kolstålet ger mig den grymmaste skärpan.. visserligen kortvarig men lätt o bryna upp igen. Sen får man ju torka av den stup ikvarten om man inte vill ha rost o skit. Fast d tar jag gärna. Sen några olika enkelslipade japanska saker (tyvärr slipade åt fel håll för en vänsterhänt) o nån global-kopia... Så jag håller med.. Mer än nån eller ett par hundralappar per år räcker.

Postat: tor 20 mar 2008, 20:23
av Diesel
Men hur funkar det med ett sånt här bryne med förinställd vinkel? där man bara drar fram och tillbaka genom en klyka

Postat: tor 20 mar 2008, 20:27
av Sunken
broder blues skrev: Ah en Sabatierist :wink:
Inte vara allt för stygga mot oss som gillar våra knivar med trähandtag... :wink:

Som tidigare nämnts, ett keramiskt slipstål (hur nu det där dunkar, rent språkmässigt) är ju att föredra. Att lämna in knivarna har jag aldrig företagit mig innan, men det är ju ingen dum idé.
Min ena Sabatier är ganska f-d up, den har fått underliga bucklor i eggen, så om någon känner till någon duktig gubbe i Sthlms-trakten som kan ta sig en titt på den så blir jag tacksam. :)