Sida 1 av 1

Rätt att fotografera

Postat: sön 29 mar 2015, 13:07
av Tripod
Jag har då och då blivit förvånad av att upptäcka att ganska många tror att det alltid krävs tillstånd för att fotografera människor.

En gång för flera decennier sedan var jag pressfotograf och hade rätt bra koll. De senaste 30 åren har jag dock inte alls hållit mig à jour med utvecklingen.

Det som aktualiserade frågan var en händelse i en förening där min fru sitter i styrelsen. Det är mycket turbulent i föreningen och ordföranden har ställt till en massa problem och det har blivit strömhopp av medlemmar som slutar för hennes skull. På årsmötet förra veckan (vilket kommer att annulleras pga en massa formella fel).
Nåväl, under mötet filmade ordförandes man alltihop, och det med ett obehagligt flin i ansiktet (som de andra uppfattade det). I efterhand har det uppstått en massa prat om det och en del vill polisanmäla honom för det.

Jag hävdar att det finns ingen som helst laglig grund för den anmälan. Men vet någon mer i detalj vad som gäller? Lagrum?
Detta utspelade sig på en hyrd krog. Det måste väl anses som offentligt plats?
Vem har rätt att utfärda fotograferingsförbud? I vilka sammanhang måste motivet tillfrågas först?

Det finns ju en ny lag om kränkande fotografering, men den är knappast applicerbar i det här fallet.

Jag vet att det redan på 70-talet fanns ett lagförslag som skulle innebära att fotografering av människor på allmän plats skulle bli förbjuden utan förhandstillstånd från samtliga som kunde komma med på bilden. Detta gick aldrig igenom eftersom det ansågs både okontrollerbart och orimligt. Det skulle i stort sett omöjliggöra all fotografering i städer. Omöjligt att fotografera en större byggnad eftersom det när som helst skulle kunna tänkas dyka upp någon i ett fönster.

Re: Rätt att fotografera

Postat: sön 29 mar 2015, 17:12
av macahan
Läs här:
En hyfsad gråzon.
Punkt 3 och 5

http://www.sfoto.se/tio-fragor-om-lag-och-ratt" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Rätt att fotografera

Postat: mån 30 mar 2015, 18:20
av Tripod
Då är min enda fråga: När anses ett foto vara en person uppgift?
Det står att tillstånd behövs när ett foto anses som personuppgift OCH hanteras digitalt. Men det framgår inte när det anses vara en personuppgift b


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Rätt att fotografera

Postat: mån 30 mar 2015, 18:36
av Tripod
Jo, frågetecken till dök upp. I personuppgiftslagen står det "6 § Denna lag gäller inte för sådan behandling av personuppgifter som en fysisk person utför som ett led i en verksamhet av rent privat natur."

Då undrar man ju vad en verksamhet av rent privat natur är. Att publicera en personuppgift (i form av ett identifierbart foto) på Facebook, är det privat? Det är knappast i tjänsten. Eller är det bara när ingen annan ser det?


Sent from my iPhone using Tapatalk