Sida 1 av 6
Logic-tips
Postat: fre 30 jul 2010, 17:10
av basmartin
Hej Prata Bas!
Jag sitter och jobbar med Logic 8, men jag har ett arbetssätt som funkar ok, men jag vill gärna ha mer koll på t ex snabbkommandon, workflow, vilka key-kommandon man använder och andra smarta tips. Man får också komma med mixtips, t ex vilken mjukvarukompressor som man trycker ihop trumpaket med bäst.
Man kan ju läsa manualen också, googla och kolla youtube-klipp, men det är ju roligare att "slänga käft" här.

Postat: fre 30 jul 2010, 17:40
av macahan
Den här tråden kommer jag sitta klistrad vid!
Postat: fre 30 jul 2010, 17:42
av Valle
macahan skrev:Den här tråden kommer jag sitta klistrad vid!
+1
Postat: fre 30 jul 2010, 18:07
av MartinB
okej, slänger ut några inte allt för fantastiska saker så att folk kan sluta vara blyga.
Rough ride på trummor, är ett fint sätt at få mer slamriga grejer. om man vill åt det hållet. annars brukar jag paralellkomprimera med FET kompressorn, på mycket hög ratio och låg threshold.
Postat: fre 30 jul 2010, 18:31
av basmartin
En liten grej som jag lärde mig nyligen, är att om man ska redigera flera regioner samtidigt, låt säga ett helt trumpaket, så lägger man ihop de kanalerna till en grupp i mixern och kryssar i lite rutor med saker som ska vara gemensamma för gruppen. Låter självklart, men jag upptäckte inte detta förrän nyligen...

Kan ju finnas någon mer här som missat detta också...
Postat: fre 30 jul 2010, 18:37
av macahan
Mixologi som studio precis har gett ut innehåller 3 timmars mixningsskola i logic. Köp!
Postat: fre 30 jul 2010, 18:37
av Bassjov
På logicpro.se finns massor av tips
Postat: fre 30 jul 2010, 18:37
av basmartin
macahan skrev:Mixologi som studio precis har gett ut innehåller 3 timmars mixningsskola i logic. Köp!
Oh, givet! Tack för tipset!
Postat: fre 30 jul 2010, 20:01
av Dr_Blues
basmartin skrev:macahan skrev:Mixologi som studio precis har gett ut innehåller 3 timmars mixningsskola i logic. Köp!
Oh, givet! Tack för tipset!
Den har jag köpt och den innehöll mycket bra tips...

Postat: fre 30 jul 2010, 20:03
av Valle
Dr_Blues skrev:basmartin skrev:macahan skrev:Mixologi som studio precis har gett ut innehåller 3 timmars mixningsskola i logic. Köp!
Oh, givet! Tack för tipset!
Den har jag köpt och den innehöll mycket bra tips...

Är det en ny mixologi?? jag har nån som är nått år gammal...
Postat: fre 30 jul 2010, 20:08
av Valle
Den ska visst vara uppdaterad... och snart är den i min brevlåda

Postat: fre 30 jul 2010, 20:19
av macahan
Den innehåller framförallt en tretimmars Videokurs på den medföljande dvdn. Och alkt som visas i kursen görs i logic.
Postat: tor 05 aug 2010, 02:01
av MartinB
basmartin skrev:En liten grej som jag lärde mig nyligen, är att om man ska redigera flera regioner samtidigt, låt säga ett helt trumpaket, så lägger man ihop de kanalerna till en grupp i mixern och kryssar i lite rutor med saker som ska vara gemensamma för gruppen. Låter självklart, men jag upptäckte inte detta förrän nyligen...

Kan ju finnas någon mer här som missat detta också...
menar du att lägga allt på en buss?
Postat: tor 05 aug 2010, 07:07
av basmartin
psykopatsak skrev:basmartin skrev:En liten grej som jag lärde mig nyligen, är att om man ska redigera flera regioner samtidigt, låt säga ett helt trumpaket, så lägger man ihop de kanalerna till en grupp i mixern och kryssar i lite rutor med saker som ska vara gemensamma för gruppen. Låter självklart, men jag upptäckte inte detta förrän nyligen...

Kan ju finnas någon mer här som missat detta också...
menar du att lägga allt på en buss?
Nej, grupp. Istället för att skicka till buss.
Postat: tor 05 aug 2010, 10:01
av joachime
basmartin skrev:psykopatsak skrev:menar du att lägga allt på en buss?
Nej, grupp. Istället för att skicka till buss.
Precis. I mixern, ovanför panorering och regel men under in- och utadressering, hittar du ett tomt fält. Klickar du på det kan du välja grupp för kanalen.
Kanaler som tillhör samma grupp kan behandlas samtidigt för lite olika händelser som mn själv kan bestämma.
Som MArtin skrev är det smidigt att gruppera alla spår från ett och samma instrument och klicka in "region selection". När du sedan markerar en region i arrangefönstret markeras respektive för alla de andra spåren i samma grupp. Klipper du ett spår, klipper du dom andra också. Flyttar du ett spår flyttar du dom andra också.
En annan mycket bra funktion är att gruppera alla spår du just nu vill spela in och bocka för "record enable" i dialogrutan. Väljer du nu record enable på ett spår i den gruppen blir även alla andra spår i gruppen redo för inspelning. Extra skönt vi inspelning av grunder eller livetagningar med många kanaler.
Och tycker man det är jobbigt att klicka i rätt gruppnummer i varje spår på mixern kan man istället markera de spår det gäller och sedan hålla ned shift+alt när du väljer grupp för ett av spåren. Då väljs samma grupp för alla markerade spår.
Postat: tor 05 aug 2010, 11:02
av joachime
Tips på eq och kompressor: Använd Logics inbyggda!
Logics kompressor har en massa inställningsmöjligheter. Psykopatsak var inne på det. Högt upp till vänster i pluggfönstret sitter parametern "circuit type". Här kan man välja mellan Platinum, Classic A_R, Classic A_U, VCA, FET, och Opto. Den första är pluggens ursprungliga algoritm och den mest transparenta.
De andra lägena ska antagligen simulera analoga motsvarigheter och har därför lite olika karaktär.
Classic A_R - Lite piggare än Platinum. Brukar använda den som de-esser (kommer till det senare)
Classic A_U - Soft men ändå snabb. Låter bra/fint även vid hård kompression.
VCA - Den stökar till attackerna på ett sätt som är typiskt för VCA-kompressorer. Holger Lagerfeldt, producent från Danmark, har satt ihop
presets som efterliknar lägen på en SSL-busskompressor. Bra utgångsläge om man vill höra vad den kan göra.
FET - pluggens motsvarighet till UREI 1176, eller nåt. Bra när man vill att trummorna ska smälla, eller få rena och halvdistade gitarre att sätta sig i mixen.
Opto - Den ska simulera en optokompressor, typ LA2, men jag tycker inte den lyckas helt. Om man däremot ställer attack och release på det allra snabbaste och drar på ratio och sedan sänker threshold så händer saker som kan vara användbara.
Lite andra knep. Längst ned till vänster i pluggfönstret sitter en triangel. Klickar man på den kommer man åt ytterligare funktioner och parametrar. Jag uppskattar framförallt sidechainfiltret och mixfunktionen.
Med sidechainfilter kan man definiera vilket frekvensområde som ska styra kompressorn. Välj HP (som i högpassfilter) och ställ frequency på 7 kHz eller mer. Vips så fungerar kompressorn som en de-esser. Rattar man lite med attack, release, ratio och circuit type kan man få den att låta riktigt bra.
"output mix" känns kanske oansenlig, men den gör det möjligt att på ett enkelt och snabbt sätt välja om kompressorn ska arbeta parallellt med den okomprimerade signalen. Säg att du lägger kompressor på trumbussen. Ställa in en slamrig FET-kompression, lyssna med övriga instrument i mixen. Antagligen har trummorna nu tappat lite attack vilket gör att de inte tränger igenom lika bra längre. Fortsätt lyssna i mix och dra långsamt mix-reglaget från höger till vänster till dess att trummornas anslag tränger igenom lagom mycket. Du har nu hittat en balans mellan sjungande attityd och definierande attack.

Postat: tor 05 aug 2010, 11:12
av joachime
Och så var det eq då. Jag har tillgång till en massa olika eq-pluggar. Men när jag jobbar i Logic är den inbyggda "channel eq" en av de jag använder mest. Den har ingen karaktär att prata om men ett enkelt användargränssnitt och nyttiga funktioner.
Snabbaste sättet att komma åt den är att i mixerdelen dubbelklicka på rutan ovanför plugg-slottarna där det står EQ.
Vill du ha god överblick över materialet aktiverar du "analyzer" till vänster under "master gain". Då visas en spektrumanalys av inkommande eller utgående signal i det grafiska fönstret. Bra sätt att ha koll på vad som händer i det lägsta registret till exempel.
EQn rattar du endera med musen i det grafiska fönstret eller via de numeriska värdena nedanför. Håll nere shift medan du rattar för att justera i mindre steg. En annan sak som kan vara bra at veta om man vill justera med musen i det grafiska fönstret är att du låser gainparametern om du tar tag i toppen av kurvan. Då justerar du enbart frekvens och q-värde. Tar du istället tag i det färgade/skuggade delen av kurvan justerar du gain och frekvens, med låst q-värde.
Alt-klicka på ett värde för att nollställa det.
Postat: tor 05 aug 2010, 15:10
av MartinB
tillägg till joachimes EQ inlägg: det finns en nästan likadan EQ som heter "line eq" eller nåt (kommer inte på det nu >_<)
ganska lik den vanliga channel EQ, men kan göra lite mer - lite "snyggare" om man ska vara sådar osubjektiv. men den drar mer datorkraft, så jag använder den mest på slutbussar.
Postat: tor 14 okt 2010, 12:35
av Dr_Blues
Nu ställer jag en undrande fråga!
Vilket mixerbord ska/kan man använda för att få Logic att röra sig simultant med mixerbordet på skärmen???
Ser ut som om Mackie Onyx 1640i / 820i Firewire Analog Mixer klarar detta eller är jag ute och cycklar som vanligt...
Någon som har ett tips...

Postat: tor 14 okt 2010, 13:21
av basmartin
Åh, grymma tips joachime!
Dr_Blues skrev:Nu ställer jag en undrande fråga!
Vilket mixerbord ska/kan man använda för att få Logic att röra sig simultant med mixerbordet på skärmen???
Ser ut som om Mackie Onyx 1640i / 820i Firewire Analog Mixer klarar detta eller är jag ute och cycklar som vanligt...
Någon som har ett tips... Very Happy
Jag är tveksam till att Onyxen gör sådant. Däremot så har Mackie controllers som funkar direkt i Logic, som du kanske vet redan.
Postat: tor 14 okt 2010, 13:27
av Dr_Blues
basmartin skrev:Jag är tveksam till att Onyxen gör sådant. Däremot så har Mackie controllers som funkar direkt i Logic, som du kanske vet redan.
Inte full koll på Mackies controllers ännu... tänkte slå två flugor i en smäll på så sätt att få tag på ett firewire baserat ljudkort med inbyggd mixer, som mer eller mindre är integrerat med Logic´s egna mixer (den som syns på skärmen) ljudkortet bör ha minst 16 kanaler.
Ska genast sätta mig in i Mackies controllers och spåna vidare...
Tackar så mycket för svaret!

Postat: tor 14 okt 2010, 14:13
av Jan Hellman
psykopatsak skrev:tillägg till joachimes EQ inlägg: det finns en nästan likadan EQ som heter "line eq" eller nåt (kommer inte på det nu >_<)
ganska lik den vanliga channel EQ, men kan göra lite mer - lite "snyggare" om man ska vara sådar osubjektiv. men den drar mer datorkraft, så jag använder den mest på slutbussar.
Om du menar Line Phase EQ´n så använd aldrig den fasriktiga eq´n vid inspelning eller när ni bounce:ar filer som ska upp i andra inspelningssystem. Kan få latencyrelaterade problem. Använd den bara när ni mixar, för att summera.....
MVH//J
Postat: tor 14 okt 2010, 14:37
av basmartin
psykopatsak skrev:tillägg till joachimes EQ inlägg: det finns en nästan likadan EQ som heter "line eq" eller nåt (kommer inte på det nu >_<)
ganska lik den vanliga channel EQ, men kan göra lite mer - lite "snyggare" om man ska vara sådar osubjektiv. men den drar mer datorkraft, så jag använder den mest på slutbussar.
Line phase eq ja. Man får använda det lite försiktigt... Upplever ibland vid vissa inställningar, i synnerhet på basiga instument, så låter det som att att de frekvenser man skruvat bort är lita "fasiga" i soundet... Så det gäller att vara försiktig med hur man skruvar, inte för smala q-värden och inte för drastiska db ändringar.
Postat: tor 14 okt 2010, 14:58
av Jan Hellman
basmartin skrev:psykopatsak skrev:tillägg till joachimes EQ inlägg: det finns en nästan likadan EQ som heter "line eq" eller nåt (kommer inte på det nu >_<)
ganska lik den vanliga channel EQ, men kan göra lite mer - lite "snyggare" om man ska vara sådar osubjektiv. men den drar mer datorkraft, så jag använder den mest på slutbussar.
Line phase eq ja. Man får använda det lite försiktigt... Upplever ibland vid vissa inställningar, i synnerhet på basiga instument, så låter det som att att de frekvenser man skruvat bort är lita "fasiga" i soundet... Så det gäller att vara försiktig med hur man skruvar, inte för smala q-värden och inte för drastiska db ändringar.
Det låter konstigt..... Den fasriktiga eq´n är mycket mer processorkrävande och är just fasriktig. Fördelen mot den vanliga som INTE är fasriktig men låter väldigt bra ändå. Framförallt om man ser till hur lite processorkraft den drar.
MVH//J
Postat: tor 14 okt 2010, 15:14
av basmartin
Hellboy skrev:basmartin skrev:psykopatsak skrev:tillägg till joachimes EQ inlägg: det finns en nästan likadan EQ som heter "line eq" eller nåt (kommer inte på det nu >_<)
ganska lik den vanliga channel EQ, men kan göra lite mer - lite "snyggare" om man ska vara sådar osubjektiv. men den drar mer datorkraft, så jag använder den mest på slutbussar.
Line phase eq ja. Man får använda det lite försiktigt... Upplever ibland vid vissa inställningar, i synnerhet på basiga instument, så låter det som att att de frekvenser man skruvat bort är lita "fasiga" i soundet... Så det gäller att vara försiktig med hur man skruvar, inte för smala q-värden och inte för drastiska db ändringar.
Det låter konstigt..... Den fasriktiga eq´n är mycket mer processorkrävande och är just fasriktig. Fördelen mot den vanliga som INTE är fasriktig men låter väldigt bra ändå. Framförallt om man ser till hur lite processorkraft den drar.
MVH//J
Bob Katz tog även upp detta i sin bok "Mastering Audio". Så här skriver han: "A high Q linear phase filter can introduce audible pre-echo in the short millisecind range..." Jag upptäckte detta även innan jag läst boken, därför har jag sällan använt mig LP-eq, men för snällare frekvensjusteringar så är den att föredra, verkar det som.