Sida 1 av 1
Elkontrabasen Steinbass
Postat: lör 01 aug 2009, 16:19
av KontraKurt
Visste inte var jag skulle posta detta bland allt som sagts och frågats om elkontrabasar.
Jag snubblade in på den eminente basisten Olle Steinholtz webbsida och fann att han konstruerat en elkontra utifrån en egen kravlista. Ser onekligen intressant ut.
http://www.pizzicato.se/html/steinbass.html
Postat: mån 03 aug 2009, 09:32
av Bontracasso
Olle kan inte bara lira som sagt.Hans kunskaper om trä, inställningar och basreparationer är värda all respekt. Jag kan verkligen rekommendera honom för den som vill ha hjälp med reparationer/lagningar eller justeringar av kontrabasar. Jag TROR också att han i mån av tid bygger elkontror på beställning. En skön människa!
Postat: tor 06 aug 2009, 21:03
av KontraKurt
När man går in på hans hemsida och lyssnar på musikslingorna som är utlagda där så förbluffas man av hans intoneringskonst. Skulle vilja påstå att han slår de flesta internationella stjärnbasister i den saken.
Det framgår när man lyssnar på det här ljudklippet av Michel Legrands "You Must Believe In Spring" som har en del rätt svåra intoneringsintervall;
http://www.pizzicato.se/music/You%20Must....mp3
Och här ett ljudklipp av elkontran Steinbass;
http://www.pizzicato.se/music/Periferiaz.mp3
Postat: fre 07 aug 2009, 09:04
av hitman
Ånej, måste man intonera oxå? Nu blev det svårt....
Som självlärd elbasist med obesvarad kärlek till kontrabasen blir man onekligen imponerad (om än inte intonerad, alltså

)
Postat: fre 07 aug 2009, 21:37
av midlifecrisis
Oj, den här killen var bra. Och, som sagt, så rent han spelar. Jag har aldrig spelat kobtra/elkontra men jag älskar ljudet. Vad är svårast att intonera? En bandlös elbas eller en elkontra? Naiv fråga, jag vet.
Postat: fre 07 aug 2009, 23:21
av Berntsson
midlifecrisis skrev:Oj, den här killen var bra. Och, som sagt, så rent han spelar. Jag har aldrig spelat kobtra/elkontra men jag älskar ljudet. Vad är svårast att intonera? En bandlös elbas eller en elkontra? Naiv fråga, jag vet.
Nu är väl jag lite lekman på området, men jag tror att om man är elbasist från början(som spelar på bandad bas då) så är intonationen på bandlöst svårare, eftersom man har en rätt ungefärlig teknik(att sätta fingret på rätt band är man van vid, men den hamnar inte på exakt samma ställe varje gång).
Med kontra är det ju en helt annan teknik jämfört med elbas.
Sedan kan man väl hjälpa på bandlös elbas med fretlines och så(kan man väl iofs på kontra också, men där är det lite mer oortodox att göra så

)
Om man däremot lär sig spela kontra eller bandlös elbas från scratch är nog bandlös bas enklare.
edit: glömde ett o i oortodox

Postat: lör 08 aug 2009, 01:02
av KontraKurt
Berntsson skrev:midlifecrisis skrev:Oj, den här killen var bra. Och, som sagt, så rent han spelar. Jag har aldrig spelat kobtra/elkontra men jag älskar ljudet. Vad är svårast att intonera? En bandlös elbas eller en elkontra? Naiv fråga, jag vet.
Nu är väl jag lite lekman på området, men jag tror att om man är elbasist från början(som spelar på bandad bas då) så är intonationen på bandlöst svårare, eftersom man har en rätt ungefärlig teknik(att sätta fingret på rätt band är man van vid, men den hamnar inte på exakt samma ställe varje gång).
Med kontra är det ju en helt annan teknik jämfört med elbas.
Sedan kan man väl hjälpa på bandlös elbas med fretlines och så(kan man väl iofs på kontra också, men där är det lite mer ortodox att göra så :))
Om man däremot lär sig spela kontra eller bandlös elbas från scratch är nog bandlös bas enklare.
Det är helt riktigt det du säger om att man inte träffar på samma ställe när man spelar bandad bas. Jag spelade en Fender Jazz bass en gång i tiden men var så trakterad av kontrasoundet att jag växlade till bandlös bas för att komma lite närmare – och det gjorde jag ju onekligen eftersom fingret då bestämmer tonen och inte metallbandet. Men när jag lärde mig spela bandlös elbas så tog jag aldrig hjälp av någon utan traglade på själv.
Men en intressant sak att notera var hur jag försökte sätta fingrarna så nära banden som möjligt. För mig var det ologiskt att sätta fingret på en plats där tonen inte alstrades utan istället mitt i prick. Det blev så mitt på att jag ibland fick en blurrig ton när fingret låg för exakt på mitten. Jag tänkte så här: Om man exempelvis utgår från en lös A-sträng och ska spela tonen Bb en halvton upp så känns det väldigt konstigt att sätta fingret på kvartstonsavstånd för att spela en halvton. Det var faktiskt tonerna F, Bb, Eb och Ab (halvtonerna upp från lösa strängarna) som gjorde att jag skärpte till mig och försökte spela så ”korrekt” som möjligt. Intonationen på bandlösa elbasen blev därför inget stort problem för mig.
När jag sedan sålde min bandlösa Walbas och gick över till kontrabas så hade jag ju en hel del gratis eftersom jag spelat mer eller mindre på banden från början. Men vad jag bestämde mig för när jag började med kontrabasen var att GE FAN I att titta på fingrarna när jag spelade. Utan att istället låta örat avgöra när tonerna måste korrigeras.
Jag anser inte att jag har någon fantastisk intonation. Men en gång kom en annan basist fram och sa att jag hade så bra intonation. Det förvånade mig verkligen för jag spelade på en lånad bas, kunde inte höra mig själv bra nog och ansåg därmed att jag hade spelat med dålig intonation. En del toner är orena men det märks inte så mycket – faktiskt - när musiken rullar på och trummisen gör vad han kan för att visa vem som kan spela starkast.
Det är en enorm skillnad att som Olle Steinholtz spela en svårintonerad melodi solo, utan omkringliggande instrument som döljer felen. Mästerligt är ordet.
Postat: lör 08 aug 2009, 01:46
av Berntsson
Jo fan, att man lägger fingret nästan intill bandet på bandad elbas gör väl de allra flesta för att undvika Guitar Hero-liknande fret-outs, Det är mer vanan att man sätter fingret ungefär strax innan metallbandet som kan ställa till med problem för intonationen när man går över till bandlös. Fast jag kan ju inte direkt bekräfta min tes, jag spelade bara bandlöst några månader innan jag föll för bandad bas igen.
Däremot om man spelar arco på kontra kan jag nog säkert säga att det är svårare att intonera på kontra än på bandlös elbas, vana från bandad elbas eller ej. Har kommit på mig själv när jag spelat arco och använt samma positioner som när jag spelar pizzicato(dvs, att de låter bra med pizzicatons relativt korta ton), och märkt att intonationen var ofta lite off. Alla småfel i intonationen blir smärtsamt påminda i arco-spel

Postat: lör 08 aug 2009, 12:36
av MatsD
Det är ju svårare att intonera rent på bandlös elbas än på kontra eftersom mensuren är kortare och mindre felplaceringar av fingret ger förhållandvis större avvikelse i intonation.
Sedan håller jag med om att det är lite knepigt att växla mellan bandad och bandlöst. Det går ju inte att ta greppen likadant. Spelar man som på en bandad på en bandlös så ligger man ju konsekvent för lågt och spelar man som på en bandlös på en bandad så blir det inte snygga toner, där måste man ju ligga lite bakom bandet.
Att byta från bandad till bandlöst är inte så svårt, det är faktiskt knepigare när man ska byta tillbaka till bandad igen - tycker i varje fall jag. Dvs när man väl har lärt sig, för det är väldigt svårt i början att spela bandlöst när man bara är van vid bandad. Men om man skaffar en bandlös med fretlines så underlättar det enormt.
/Mats D
Postat: lör 08 aug 2009, 23:18
av KontraKurt
MatsD skrev:Det är ju svårare att intonera rent på bandlös elbas än på kontra eftersom mensuren är kortare och mindre felplaceringar av fingret ger förhållandvis större avvikelse i intonation.
/Mats D
Helt riktigt.
Såg en befängd diskussion på ett amerikanskt forum (ej TB) där en person påstod att det var lättare att intonera en violin än en kontrabas för att instrumentet var mindre (!).
Postat: sön 09 aug 2009, 09:26
av hitman
Fast jag tycker det är lättare med elbas, eftersom tonen hörs tydligare (om ni förstår vad jag menar, jasså inte det...)
En kontrabas "känns" mer än den hörs på lägre toner - det gäller att ha bra stärkare eller medhörning om lirar i ett band.
Postat: sön 09 aug 2009, 11:46
av MatsD
Intonantion är dessutom relativt över greppbrädan. En kontra är ju hyfsat förlåtande en kvint upp på varje sträng eller drygt det, men när man börjar närma sig okataven får man börja skärpa till sig. Detta hörs ju också tydligt när man hör kontrabasister spela solo, det är sällsynt att det låter särskilt rent när de ska stajla i det högre tonregistret. Jag tycker det är sällsynt att man hör även riktigt skickliga jazzbasister intonera särskilt rent när de lirar sånt.
Bandlös elbas är som sagt inte lika förlåtande, redan ett par tre band upp börjar det bli kritiskt. Jag antar att det är skälet till att den där svajiga sjösjuka spelstilen utvecklades på bandlös elbas som exempelvis Tony Franklin var/är en av galjonsfigurerna för. Genom att medvetet glida på intonationen maskerar man felen, ungefär som när en slidegitarrist alltid håller stålet i rörelse och med ett visst vibrato.
Ett annat instrument som genomgått en liknande utveckling är trombonen. Om man lyssnar på gamla hjältar på instrumentet som Tommy Dorsey så hade de oftast en mycket exakt intonation medan senare tiders musiker påfallande ofta inte lagt lika mycket tid på att hitta de exakta lägena utan glider in till tonerna och kamouflerar att detta egentligen är ett tillkortakommande med att göra en stil av det.
/Mats D
Postat: tor 13 aug 2009, 00:02
av midlifecrisis
Oj! Tänk att min naiva fråga kunde starta en sådan intressant diskussion. Min gut-feeling var att bandlös elbas var enklast med diskussionerna har har gjort att jag är långt ifrån säker nu. Muskelminnet är ett komplicerat sinne.
Postat: tor 13 aug 2009, 20:25
av KontraKurt
MatsD skrev:Intonantion är dessutom relativt över greppbrädan. En kontra är ju hyfsat förlåtande en kvint upp på varje sträng eller drygt det, men när man börjar närma sig okataven får man börja skärpa till sig. Detta hörs ju också tydligt när man hör kontrabasister spela solo, det är sällsynt att det låter särskilt rent när de ska stajla i det högre tonregistret. Jag tycker det är sällsynt att man hör även riktigt skickliga jazzbasister intonera särskilt rent när de lirar sånt.
/Mats D
Jag gör ständigt samma konstaterande beträffande proffsbasister både i USA och annorstädes.
Eddie Gomez, Terry Plumeri och George Mraz gjorde en triobasinspelning tillsammans. Tre basar spelandes stråke. Vi genomlyssning av banden stod det klart att projektet inte kunde drivas vidare. Det var alltför plågsamt att lyssna till. (Tror inte att Mraz var problemet).
Gomez har sagt att: ...arco leaves no wiggle room...
Postat: ons 02 sep 2009, 11:59
av MatsD
Appropå hemsnickrade elkontror så trillade jag på den här sidan:
http://hem1.passagen.se/pebbe/elkontra.html
/Mats D
Postat: ons 02 sep 2009, 21:03
av Bontracasso
KontraKurt skrev:MatsD skrev:Intonantion är dessutom relativt över greppbrädan. En kontra är ju hyfsat förlåtande en kvint upp på varje sträng eller drygt det, men när man börjar närma sig okataven får man börja skärpa till sig. Detta hörs ju också tydligt när man hör kontrabasister spela solo, det är sällsynt att det låter särskilt rent när de ska stajla i det högre tonregistret. Jag tycker det är sällsynt att man hör även riktigt skickliga jazzbasister intonera särskilt rent när de lirar sånt.
/Mats D
Jag gör ständigt samma konstaterande beträffande proffsbasister både i USA och annorstädes.
Eddie Gomez, Terry Plumeri och George Mraz gjorde en triobasinspelning tillsammans. Tre basar spelandes stråke. Vi genomlyssning av banden stod det klart att projektet inte kunde drivas vidare. Det var alltför plågsamt att lyssna till. (Tror inte att Mraz var problemet).
Gomez har sagt att: ...arco leaves no wiggle room...
Det känns lite som att alla kan vingla till vid arcospel då och då
Lyssna gärna in Eddie Gomez´ soloplatta "fiddler on the roof" där han visar upp absolut mästerligt arcospel i högre skolan
Postat: ons 02 sep 2009, 21:49
av criss
har börjat använda stråke även live. måste erkänna att man skäms ibland:-)
mer öva!!!
Postat: fre 04 sep 2009, 14:07
av Dnilke
Bontracasso skrev:Olle kan inte bara lira som sagt.Hans kunskaper om trä, inställningar och basreparationer är värda all respekt. Jag kan verkligen rekommendera honom för den som vill ha hjälp med reparationer/lagningar eller justeringar av kontrabasar. Jag TROR också att han i mån av tid bygger elkontror på beställning. En skön människa!
Jag instämmer i allt!
Jag har testat en Steinbass hos honom som hastigast och den kändes väldigt bra!
Postat: lör 12 sep 2009, 02:13
av KontraKurt
Ja, det är bara att konstatera att detta verkar vara den snyggaste elkontra jag sett hittills.
Gratulationer till upphovsmannen.
Postat: lör 12 sep 2009, 13:17
av Bassjov
KontraKurt skrev:
Ja, det är bara att konstatera att detta verkar vara den snyggaste elkontra jag sett hittills.
Gratulationer till upphovsmannen.
Samma kille som byggt Pebbes elkontra har byggt min
som förövrigt har gått i graven efter lek med barnen
