Sida 1 av 1

Lättspelade strängar?

Postat: lör 07 nov 2009, 00:42
av Dramo
Någon dag tänker jag skaffa kontra. Men jag har ett dilemma.

Av alla de kontror jag spelat på (två stycken) har jag upplevt dem som svårspelade. Och vid närmare eftertanke tror jag att det låg mycket i strängarna. Man fick trycka ner på greppbrädan mycket hårt, och dra i strängen mycket hårt för att få vettigt anslag. Och med mycket hård menar jag hårdare än på elbas.

Finns det några särskilt lättspelade strängar man kan hålla utkik efter, och vad kostar dessa?

Postat: lör 07 nov 2009, 00:44
av the_great_alfonzo
HAH

Du har inte funderat över att kontrabas eventuellt är lite mer hårdspelat än elbas.. :D ? Vanesak.

Postat: lör 07 nov 2009, 00:45
av Dramo
the_great_alfonzo skrev:HAH

Du har inte funderat över att kontrabas eventuellt är lite mer hårdspelat än elbas.. :D ? Vanesak.
Jo men ändå. Måste väl finnas något sätt att underlätta det hela.

Postat: lör 07 nov 2009, 01:11
av inferno
Mjukare strängar ger en hel del. Vet inte vad du spelar för musik men det finns ju en uppsjö av strängar att välja bland. Har själv testat Weedwackers som är nylonsträngar och dom var nästan lite för mjuka och sladdriga för min smak men jävligt lättspelade. Nu kör jag Silverslaps som är lite styvare men då nästan lite för styva. Vet inte vad jag ska testa härnäst. Men mina åsikter om strängarna gäller ju för slapspel, till annan musik/spelstil finns det nog mer passande strängar.

Min poäng är att en kontra kan vara jävligt lättspelad med rätt strängar. Vilka som är rätt för dig får du nog prova dig fram till. Basarna i musikaffärer brukar oftast ha nån form av lågbudget stålsträngar på.

/Inferno

Postat: lör 07 nov 2009, 01:50
av Dramo
Ska jag börja kontrabasa blir det nog någon form av mysmusik, eller typ swing/shuffle/boogie woogie tjosan. Kanske lite karibiskt. Oavsett vad så tänkte jag spela utan slap, i alla fall tills jag lärt mig grunderna.

Postat: lör 07 nov 2009, 02:26
av MatsD
Nu är jag ju nybörjare själv på kontra så jag ska inte säga för mycket, men två saker har jag kommit fram till för att göra övergången till kontra lättare på det här området. Det första är att välja strängar med light tension, gärna extra light eller ultra light. Jag testade först ett sett medium tension, tror det var D'Addario Helicore och det var inget medium över dem om jag refererar till medium i elbasvärlden - de var stenhårda. Det andra är att skaffa ett justerbart stall så att du kan finlira med stränghöjden och få den så låg som möjligt. Jag började dessutom med att skaffa en elkontra, en NS Design Wav. Den var mer lättspelad än en akustisk kontra och kändes som em perfekt första etapp på vägen mot att lira kontra.

/Mats D

Postat: lör 07 nov 2009, 02:57
av Dramo
Tack för den synpunkten. Ska försöka hitta ultra lights.

Jag är också lite tveksam på det där med el eller akustisk. Akustisk känns mer genuint, men elkontra verkar mer praktisk på många vis. :hmm:

Postat: lör 07 nov 2009, 11:08
av MatsD
Saken är ju att de flesta spelar kontra förstärkt med piezo- och magnetmik ändå och det förtar ju en del av den naturliga akustiska klangen i en kontra som man egentligen bara kan få genom att mika upp den med en vanlig mik, men då har man ju rundgångsproblemet att tänka på i stället. Ljudmässigt blir då inte steget så långt till elkontra och en elkontra är ju f-n så mycket smidigare att släpa på till gigen och inte lika ömtålig heller. Däremot ser det kanske ballare ut på scenen att stå med en riktig kontra än en elkontra.

Själv köpte jag som sagt först en elkontra, men när jag köpte riktig kontra så sålde jag elkontran, men jag har bestämt mig för att jag ska ha en elkontra också så fort ekonomin medger. Den akustiska kontran kommer förmodligen sedan inte att komma ut på gig särskilt ofta.

/Mats D

Postat: lör 07 nov 2009, 11:10
av Svensson
Att jämföra uppmickad kontra med elkontra är ungefär som att jämföra uppmickad akkegitarr med elgitarr.

Postat: lör 07 nov 2009, 11:30
av MatsD
Svensson skrev:Att jämföra uppmickad kontra med elkontra är ungefär som att jämföra uppmickad akkegitarr med elgitarr.
Uppmikad är en sak men att sätta piezo- eller magnetmik på en kontra är något annat. Precis som uppmikad akustisk gitarr är något helt annat än akustisk gitarr med med piezo-eller magnetmik. I det senare fallet låter den allra finaste Martin-gitarren knappast ett smack bättre än den billigaste plywoodakken eller en Ovation i glasfiber.

Spelar du i genrer där du kan mika upp kontran med en vanlig dynamisk mik eller kondensatormik så är det förstås ett väldigt stort steg till elkontra, men spelar du som de flesta verkar göra med piezo- och/eller magnetmik monterad på kontran, då är steget mycket kortare. Sedan är det förstås andra faktorer som skiljer och spelar in, som hur instrumentet ser ut och känns att spela på.

Postat: lör 07 nov 2009, 14:49
av Dramo
Blir det elkontra blir det nog en sådan här: http://www.thomann.de/se/harley_benton_ ... pright.htm

Den ser ju fortfarande ut som en kontra och inte bara en pinne.

I vilket fall som helst så ska jag ha ultra lights på. :P

Postat: lör 07 nov 2009, 16:18
av MatsD
Dramo skrev:Blir det elkontra blir det nog en sådan här: http://www.thomann.de/se/harley_benton_ ... pright.htm

Den ser ju fortfarande ut som en kontra och inte bara en pinne.

I vilket fall som helst så ska jag ha ultra lights på. :P
Det är samma som säljs under namnet Palatino på andra sidan pölen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VjH5q5FmNwc[/youtube]

/Mats D

Postat: sön 08 nov 2009, 00:09
av Fredrik68
Kan rekommendera Flexocoresträngar. Tycker själv att de är lättspelade och de fungerar bra både till jazz (pizzicato) och klassiskt (stråke).

Postat: mån 11 jan 2010, 22:10
av svali
Absolut - Flexocore är super! Jättebra kombisträngar. Sedan måste jag säga att många kontrabasar har onödigt höga stall, och ibland beror det på att kontran rör sig beroende på väderförhållanden. Förut hade jag ett stall för vinter och ett för sommar, men har nu ett justerbart stall. Sedan måste jag hålla med om att det är en enorm skillnad mellan kontra och elbas, både i vänster och höger hand. På en elbas behöver man inte jobba med tonbildning i vänsterhanden så mycket, det är däremot jätteviktigt på kontran.