Sida 1 av 1

Mitt lilla kontraprojekt

Postat: sön 24 jan 2010, 23:21
av Benny Brum
Som jag skrev i min presentation http://www.pratabas.se/viewtopic.php?t=31188 så skulle jag posta ett inlägg om min nyligen införskaffade kontra.

Redan för ca 10-12 år sedan blev jag förälskad i denna. Den stod plötsligt en dag i replokalen en fanerad kontra med ett alldeles för högt stall, ett sammelsurum av olika strängar och var helt omöjligt att spela på. Jag pejlade läget om den var till salu men intresset att sälja den var svalt. Åren gick och jag spelade inte längre men vi i det gamla bandet träffades ngn gång varje år och rev av lite gamla örhängen i replokalen.

Kontran stod där den stod och ett år så gjordes ett stambyte i fastigheten. Av någon anledning så hade en av stammarna läckt då man fyllde dem med cement (eller något annat fyllmedel) och precis där stod den gamla kontran. Nersölad av cement blev den placerad i ett förråd och den hamnade bara längre och längre in bland gamla prylar.

Kontran föll i glömska tills för några månader sedan då min dotter började visa intresse för min gitarr. Istället för att plugga in elbasen varje gång det skulle ”skramlas” så tänkte jag att man kanske skulle skaffa sig en akustisk bas. Då dök den gamle kontran upp i huvudet igen och jag kontaktade ägaren och hörde mig för än en gång om den var till salu.
Eftersom den troligtvis aldrig skulle göras i ordning och komma till användning fick jag köpt loss den.

Nu började ett intensivt surfande på nätet för att kolla vad som behövde göras för att få den spelbar. Insåg snabbt att det finns många rattar att skruva på för att det skall bli rätt. Samtidigt visste jag heller inte hur mycket det var värt att lägga på den, för jag hade inte en susning om dess skick. Först och främst var jag tvungen att få bort cementen från den för att se hur den såg ut under. Det gick genom att jag försiktigt skrapade bort det tjocka lagret. Därefter lade jag en urvriden trasa över för att fukta cementen, sedan gick det att torka av. Den verkade inte ha tagit någon skada

Jag kontaktade Thomas Hellström, som jag varit i kontakt med redan första gången jag försökte köpa kontran. Thomas är instrumentreperatör med kontrabasar som specialitet, som ju säkert flera av er känner till. Jag frågade honom helt enkelt hur dålig en kontrabas skall vara för att det inte skall vara värt att lägga pengar på den. Han tyckte jag skulle komma ut så att han fick kika på den. Jag förklarade som det var att jag i grunden är elbasist och bara fingrat på någon kontra tidigare men kommit över denna och vill få den spelbar. Thomas svarade att ”det här med att göra i ordning en kontrabas är ganska dyrt”. Men han tillade snabbt ” med begagnade strängar och ett gammalt stall som jag har liggandes i verkstan kan jag göra den spelbar åt dig”. Det Thomas skulle ha för detta var inte mer än vad jag skulle fått betala själv för en uppsättning ”billiga” strängar och ett enkelt stallämne.

Enligt Thomas är den helt ok. När den är spelbar kan han bedöma vad som är lämpligt att göra med den om man vill lägga ytterligare pengar på den. Att döma av mekaniken så trodde han den var Tjeckisk eller Tysk, alltså inte Svensk. Hur gammal den är är svårt att säga men den var i bruk under 60-talet i ett jazzband som var ute och spelade. Under kriget importerades det inga kontror till Sverige utan de som såldes var tillverkade här hemma. Så antingen före eller efter kriget, jag tippar sent 50-tal eller tidigt 60-tal.

Jag lämnade kontran där och nu väntar spänt på att få hem den. Lite bilder på hur den såg ut första kvällen då jag kört hem den från lokalen.

Bild

Bild

Bild

Postat: mån 25 jan 2010, 00:07
av MatsD
Det borde vara spöstraff på att låta en kontra bli cementerad så där. Det gör ont att se. Låt oss veta hur det går.

/Mats D

Postat: mån 25 jan 2010, 00:11
av Noelredding
Verkar vara en riktigt snygg kontra under den där cementen iaf! Kul att du ska få den i spelskick igen så att den inte bara ska stå i en skrubb och skräpa! :D

Postat: mån 25 jan 2010, 21:11
av dustbinday
Ondska åt människor som skändar en bas så! Själv räddar jag nu en bas i två delar

Postat: sön 28 feb 2010, 19:53
av Benny Brum
Då var hon hemma igen, hämtade henne hos Thomas Hellström för två veckor sedan.

Bild

Så har blev resultatet efter att jag fick bort cementen. En liten polish så syns inte det något.

Bild

Ett par begagnade Spirocore sitter nu på. Översadeln filades ned, stränghöjden var tydligen "groteskt hög". Stallet som var skevt ångades och lades i spänn och filades till ganska rejält. Med tanke på hur det såg ut innan trodde jag det var färdigt för soptunnan. Stallet håller inte högsta klass men Thomas sa att man inte skall vara "kräsen med gamla grejor" då materialet har torkat i många år.

Bild

Vad som hänt här en gång i tiden lär ingen kunna svara på men halsen är omlimmad. Inte så snyggt men lagningen är ok

Bild

Thomas rekomenderade mig att sickla av lacken på halsen och olja in den med linolja.

Bild

Tydligen är den Tjeckisk eller Tysk att döma av mekaniken. Inte Svensk.

Bild

Greppbrädan som är av ebenholts är bytt en gång i tiden. För att sänka stränghöjden och göra basen än mer lättspelad tycker Thomas att den skall slipas den då den är lite "bucklig". Samtidigt tar man bort valken under E-strängen. Stackeln var för kort för mig (193cm) och glappig. Har lagt en kloss under för att få upp den i rätt höjd. Har fixat med detta i helgen och återkommer med lite bilder.

Benny

Postat: sön 28 feb 2010, 19:55
av Svensson
Oj! Kul att se, ser riktigt fin ut. Bra jobbat!

Postat: sön 28 feb 2010, 20:30
av Benny Brum
Tack, kul att höra.

Har fixat med stackeln hela lördan. Satt en diam 8mm på plats som glappade som bara den. Nu har jag svarvat en ny i 10mm och brotchat upp hålet i basen där stackelpinnen skall sitta. Kommer nog att funka.

Postat: sön 28 feb 2010, 20:43
av aleklint
Vilken skillnad! Bra jobbat där. Den var värd ett bättre öde än att vara cementerad..

Postat: sön 28 feb 2010, 21:07
av Backlund
Vad fin den blev! Hjärtformade stämskruvar gillar jag :D

Postat: mån 01 mar 2010, 22:12
av Benny Brum
Skall jag pimpa den ordentligt och måla dom rosa?

Postat: mån 01 mar 2010, 22:52
av Bläst-Ante
Benny Brum skrev:Skall jag pimpa den ordentligt och måla dom rosa?
Nej för fan!
The original is the best.

Postat: tis 02 mar 2010, 02:20
av basmartin
Ah, kul att det gick att rädda! Lite kärlek kan vara allt en bas behöver ibland.

Postat: tis 02 mar 2010, 08:22
av Benny Brum
basmartin skrev:Lite kärlek kan vara allt en bas behöver ibland.
Denna kontran behöver mycket kärlek efter att ha stått längst inne i en skrubb bland gammal bråte i flera år. Innan det blev en skrubb var det en urinoar. Ni förstår ...

Postat: tis 02 mar 2010, 08:26
av Benny Brum
Bläst-Ante skrev:
Benny Brum skrev:Skall jag pimpa den ordentligt och måla dom rosa?
Nej för fan!
The original is the best.
Jag hade tänkt något så här.

Bild

Min dotter hade älskat det.

Postat: tis 02 mar 2010, 14:24
av Bläst-Ante
Benny Brum skrev:
Bläst-Ante skrev:
Benny Brum skrev:Skall jag pimpa den ordentligt och måla dom rosa?
Nej för fan!
The original is the best.
Jag hade tänkt något så här.

Bild

Min dotter hade älskat det.
Jo, det skulle nog min dotter göra också,
En Kitty gitarr står nog högst på hennes önskelista.

Postat: tis 02 mar 2010, 22:32
av Benny Brum
Thomas Hellström, instrumentmakarn, tyckte så här om min stackel: "Den där har dom bara satt dit för att det skall sitta något där". Dels så glappade den och dels var pinnen på tok för kort så jag fick lägga en kloss på ca 8cm under.

Bild

Att byta till en ny stackel var inte att tänka på för tillfället så jag fixade till den befintliga genom att göra en stabilare av 10mm rostfri axel samt brotscha upp hålet i hållaren.

Jag kapade till axeln i lämplig längd samt svarvade ur spår med den gamla som mall.

Bild
Den som gissar vilken som är den nya vinner en beg gummiplupp för en 8mm stackel ...

Sedan brotchade jag försiktigt upp hålet med en 10mm konisk brotsch.

Bild

Därefter gick jag på med cylindrisk.

Bild
Det tog ganska lång tid för det gäller att inte gå på för hårt så att det blir snett.

Efter brotschningen slipade jag lite i hålet. Annar blir passningen för tight.

Som ni ser blev det ganska tunnt med trä runt stackelpinnen och i detta läget skulle det inte hålla speciellt länge. Därför satte jag dit den yttre hylsan permanent med en epoxibaserad plastisk metall som är helt grym, fäster bra i trä. Fanns förr på Clas Ohlsson. Filade en grop runt trähylsan som vid övergången ut för att bygga upp med lite mer gods för hylsan att fästa i.

Bild

Metallhylsan är av förnicklad mässing. Måste slipa bort förnicklingen på insidan och den delen som skall ligga mot gropen, annars fäster det dåligt.

Bild

På med smeten och dit med metallhylsan och vänta på att det skall härda igenom, tog ca ett dygn. Här syns att gropen är fylld med plastisk metall och går upp ett par millimeter över hylsan. Förhoppningsvis skall den inte knäckas vid övergången.

Bild

Sedan putsade jag till det och penslade på lite färg.

Bild

Också en bild med stackeln på plats.

Bild

Har provat lite och det känns stabilt. Betydligt bättre balans än med gamla stackeln på en kloss.

Postat: ons 03 mar 2010, 07:37
av cougar
Mycket snyggt!