Sida 1 av 2

Hur ska man tillverka ett sadelämne?

Postat: tor 15 jan 2009, 23:26
av Janne
Sparat lite älgben från jakten som jag tyckte kunde vara kul att tillverka en sadel av. Man kokar benet ett par timmar och sågar sedan ut i benets längdriktning? Stämmer det och är det något mer man ska göra?

Postat: tor 15 jan 2009, 23:28
av hosse
olla efter kokning.

Postat: tor 15 jan 2009, 23:31
av Janne
Direkt efter? :shock:

Postat: tor 15 jan 2009, 23:33
av hosse
Janne skrev:Direkt efter? :shock:
jepp. benbiten plockas med fördel ur grytan med förhuden. därefter är den ett par timmars hårdollning som gäller. vad som händer därefter vet jag inte.

Postat: tor 15 jan 2009, 23:34
av Janne
Ok. Jag får testa.

Postat: tor 15 jan 2009, 23:37
av TredoX
hosse skrev:
Janne skrev:Direkt efter? :shock:
jepp. benbiten plockas med fördel ur grytan med förhuden. därefter är den ett par timmars hårdollning som gäller. vad som händer därefter vet jag inte.

+1

Ring ernst om du behöver assistans, såg ett program när han bearbetade älgben förut. Han har bra ollningsteknik.

Postat: tor 15 jan 2009, 23:39
av whatawaste
Olla kan jag förstå, men varför koka det ?

Spaghetti blir mjukare av kokning....kött ramlar isär....iofs så tjocknar grädde, men ben ?

Postat: tor 15 jan 2009, 23:40
av Janne
TredoX skrev:
hosse skrev:
Janne skrev:Direkt efter? :shock:
jepp. benbiten plockas med fördel ur grytan med förhuden. därefter är den ett par timmars hårdollning som gäller. vad som händer därefter vet jag inte.

+1

Ring ernst om du behöver assistans, såg ett program när han bearbetade älgben förut. Han har bra ollningsteknik.
Du blandar inte ihop det med filmen "Zingo" nu?

Postat: tor 15 jan 2009, 23:46
av Janne
whatawaste skrev:Olla kan jag förstå, men varför koka det ?

Spaghetti blir mjukare av kokning....kött ramlar isär....iofs så tjocknar grädde, men ben ?
För att få bort benmärgen? Jag har faktiskt inte en aning, men jag kommer ihåg att min gamle gitarrlärare som tillverkade egna sadlar och stallsadlar brukade koka benen först. Han kanske gjorde soppa på resterna, inte vet jag, därför jag frågar liksom ;).

Postat: fre 16 jan 2009, 00:11
av TredoX
Janne skrev:
whatawaste skrev:Olla kan jag förstå, men varför koka det ?

Spaghetti blir mjukare av kokning....kött ramlar isär....iofs så tjocknar grädde, men ben ?
För att få bort benmärgen? Jag har faktiskt inte en aning, men jag kommer ihåg att min gamle gitarrlärare som tillverkade egna sadlar och stallsadlar brukade koka benen först. Han kanske gjorde soppa på resterna, inte vet jag, därför jag frågar liksom ;).
Om soppan smakar bra kommer sadeln bli bra.

Postat: fre 16 jan 2009, 07:26
av BBQV
Du har beskrivit processen helt korrekt Janne. Man kan bleka benbitarna också om du vill undvika att de gulnar.

Postat: fre 16 jan 2009, 08:23
av Janne
BarbequeVillage skrev:Du har beskrivit processen helt korrekt Janne. Man kan bleka benbitarna också om du vill undvika att de gulnar.
Fint, då ska jag prova. Blekning med väteperoxid antar jag?

Postat: fre 16 jan 2009, 15:55
av hassea
Varför inte Mammut?! Det finns faktiskt att köpa. Kolla här tex: http://nordellknives.com/
De säljer material till knivskafttillverkning bla. Där använder man Mammut till dekor i skaften. Ganska kul att ha 10'000 år gammal bete på basen. Eller hur?

Postat: fre 16 jan 2009, 16:52
av Hellish
hassea skrev:Varför inte Mammut?! Det finns faktiskt att köpa. Kolla här tex: http://nordellknives.com/
De säljer material till knivskafttillverkning bla. Där använder man Mammut till dekor i skaften. Ganska kul att ha 10'000 år gammal bete på basen. Eller hur?
Då börjar vi snacka vintage...

Postat: fre 16 jan 2009, 18:48
av MorganFoss
Dom avgjort bästa bitarna på en älg för tillverkning av sadel, är käkbenen och det absolut bästa, rosenkransen på ett stort horn!

Morgan

Postat: fre 16 jan 2009, 20:23
av Janne
Jag får återkomma med ett blindtest där man får gissa vilken del av älgen som sadeln är gjord av. ;) Kanske smyger in en rådjursadel som slamkrypare också.

Postat: fre 16 jan 2009, 20:32
av Klopper
Janne skrev:Jag får återkomma med ett blindtest där man får gissa vilken del av älgen som sadeln är gjord av. ;) Kanske smyger in en rådjursadel som slamkrypare också.
Strängdämpare?
Bra om man köttar på! :D

Postat: fre 16 jan 2009, 20:34
av Wall
Bild på bra sadelämne.

Bild

/Wall

Postat: fre 16 jan 2009, 20:37
av Klopper
Wall skrev:Bild på bra sadelämne.

Bild

/Wall
Och ingen Lady Godiva!
Så vida hon inte börjat med sadel! :D

Postat: fre 16 jan 2009, 22:08
av Wall
Klopper skrev:
Wall skrev:Bild på bra sadelämne.

Bild

/Wall
Och ingen Lady Godiva!
Bild
För er obildade.
/Wall

Postat: fre 16 jan 2009, 22:10
av Klopper
Är det en hingst?
Svårt att se på bilden.
Fast jag trodde att Lady G körde barbacka!
Här blottar jag min okunnighet! :oops:

Postat: fre 16 jan 2009, 22:25
av Wall
Klopper skrev:Är det en hingst?
Svårt att se på bilden.
Fast jag trodde att Lady G körde barbacka!
Här blottar jag min okunnighet! :oops:
Det är OK.
Har läst inlägg om Älg?!?
Vad fan har det med en sadel att göra?
/Wall

Postat: fre 16 jan 2009, 22:33
av Janne
Jag tror inte att det är en hingst som sitter på hästen klopper, men jag kan ha fel.

Postat: fre 16 jan 2009, 22:45
av Klopper
Janne skrev:Jag tror inte att det är en hingst som sitter på hästen klopper, men jag kan ha fel.
Hingst nej!
Men gillar hon att rida? :roll:

Postat: fre 16 jan 2009, 22:47
av Klopper
Wall skrev:
Klopper skrev:Är det en hingst?
Svårt att se på bilden.
Fast jag trodde att Lady G körde barbacka!
Här blottar jag min okunnighet! :oops:
Det är OK.
Har läst inlägg om Älg?!?
Vad fan har det med en sadel att göra?
/Wall
Hur skal jag veta det?
Det var ju du som började med Godiva wannabees! :P