Sida 1 av 1

Dubbelhalsar

Postat: ons 23 apr 2014, 09:32
av Bally
Jag har nyligen tagit upp musiken efter 22 års uppehåll p g a att vi drog ihop vårt gamla band igen (som splittrades 1991-92) och då har ett 24 år gammalt påbörjat bygge kommit fram ur garderoben.

För 24 år sen så började jag med två nya hagströmhalsar inköpta i Hagströmbutiken på Drottninggatan här i Stockholm (Varför köpte jag inte fler nya hagströmhalsar då?), och en tung Mahogany-planka (vill ju ha ett bra sustain i kroppen) som inköpts och kapats på mitten, samt limmats ihop långsida mot långsida och sågats ut, hos en barndomsväns (ena gitarristen i bandet) morbrors konstnärsatelje i Södertälje.

Sen hände inte mycket mer förutom att Arne Arvidsson fick uppdraget att fräsa ut halsfästena i kroppen. Sen inköptes Shallerstämskruvar. Två bas-set och ett gitarrset som monterades på halsarna.

Nu sitter jag och funderar på om jag ska tillverka en ny kropp då mycket blev fel. Kroppen skulle ha gjorts spegelvänd så att undre halsen kom närmre , och halsen för åttan skulle ha hamnat som övre hals istället för undre hals.
Sen väger basen blyyyyyy (Mahogany ÄR ju tungt), och är felbalanserad och p g a det kräver en special-lösning för att bli spelbar på scen.

En idé är att fräsa av en centimeter av baksidan av kroppen för att få en lite mer hanterbar vikt (om och när pottar, mickar m.m. ska fräsas ur så minskar vikten lite till) i nuläget så är det en noll-balans när jag bara har ett fäste bakpå övre halsens skruvning, (Hagströmhalsarna med sina H-skenor tynger ner mycket),om jag fräser bort en del av materialet i kroppen så kommer halsarna tynga ner sin ände av basen än mer.

Eller som sagt, gå tillbaka till ruta 1 med en annan Mahogany-planka.

Vad tycker ni andra? Ska jag börja om, eller?
Bild

Re: Dubbelhalsar

Postat: ons 23 apr 2014, 09:36
av Nick
Spännande projekt! Håll oss uppdaterade!

Välkommen hit till forumet!

Re: Dubbelhalsar

Postat: ons 23 apr 2014, 09:54
av B-Å Åhs
Om du inte sätter den på ett stativ eller har en extremt stark rygg så skulle jag nog bygga 2 basar

Re: Dubbelhalsar

Postat: ons 23 apr 2014, 17:08
av Bally
Tackar!
Nu lär väl det här bygget ligga i träda åtminstone tills efter Augusti, eftersom jag måste svetsa och bygga ihop två av mina gamla chevor så att de i alla fall är flyttbara innan klubbens uppsägningstid (efter 18 år i samma garage).

Att bygga två separata basar, finns inte på kartan.
Hela ideén med bygget är att det ska vara en dubbelneck med en 4 och en 8. men jag funderar som sagt på att tillverka en ny kropp, spegelvänd mot den nuvarande och lite mindre till storleken, och eventuellt i ett annat träslag med lite mindre täthet och vikt men som ändå kan ge ett bra sustain. Och samtidigt få till en bättre balans hos basen.

Re: Dubbelhalsar

Postat: ons 23 apr 2014, 23:46
av Lowlife
Eftersom du redan nu är tveksam/missnöjd med kroppen och ordningen på halsarna så tycker jag du börjar om på ruta ett med att tillverka ny kropp. Du kommer ändå aldrig bli tillfreds med den nuvarande som kommer att bli en i bästa fall acceptabel kompromiss. Släpp inte dubbelhalskonceptet om det är en dröm du har, men unna dig att bygga rätt från början.

Re: Dubbelhalsar

Postat: lör 26 apr 2014, 05:11
av Bally
Jag kommer nog att lägga det här gamla twinbasbygget på is ett tag, för nu har jag kommit på en helt ny och lysande idé gällande en mångsidig doubleneck.
Det inkluderar bl a fyra halsar ( 6+12+4+8 ) och en del delar som normalt inte finns på ett stränginstrument.
Men oroa er inte. det blir helt klart en normal twin, inte någon ful bastard med halsar spretande åt alla håll och kanter.
Nu måste jag sätta mig vid ritbordet, den här ideén kommer att bli riktigt spännande och instrumentet kommer att bli mycket mångsidigt.
Jag vill inte avslöja något än. jag vill provbygga lite först för att se om ideén jag har, är genomförbar.

Re: Dubbelhalsar

Postat: sön 15 jun 2014, 01:02
av GNUlars
Se till att göra övre hornet rejält långt och förskjut gärna övre halsen framåt och undre halsen bakåt. Det blir ospelbart om det blir för framtungt. Gör kroppen tunnare än vanligt, gör ett stort plektrumskydd med mycket håligheter under så blir den inte för tung. Sätt halsarna tätare ihop än på den där mahognykroppen. De kan vara mycket tätare än man tror. (jo, jag har byggt dubbelhalsad...)

Re: Dubbelhalsar

Postat: sön 15 jun 2014, 22:13
av Bally
Jepp det är det som är tanken, att spegelvända kroppen så att övre halsen blir framskjuten och undre halsen tillbakadragen. Och en mindre kropp. Kroppen på bilden blev väldigt framtung med den formen och med de två Hagströmhalserna. Jag har mätt på min Ibanez 1300 ST twin, och där är det ca 82-83 mm mellan halsarna nere vid kroppen, jag kommer nog att sikta på att ha 75 mm eller ev ner till 70 mm mellan halsarna.

Men detta kommer att ske på mitt nya twinbygge, där undre guran även kommer att bli utbytbar med snabbfästen.

Jag håller just nu på att samla på mig gamla Hagströmhalsar. En tolva är på väg hit från USA och jag har köpt en sexa här i stan. En sexa som Hagström aldrig byggde färdig (får väl kolla om Arne A kan bygga färdigt den halsen), De satt på HIIn gurorna.

Nu behövs bara en hals från en HIIBn samt en H-8 hals (har väl för mig att de halsarna är exakt samma modell förutom fler stämskruvar på H-8). Samt ev ytterligare en HIIBn hals som man kan banda av. På grundguran (dvs övre guran) skulle det nog vara bättre med en hals från de nybyggda H-4:orna då den ska bli en femma (lite mer utrymme för en snygg montering av en femte stämskruv).

Jag kommer inte att ha något plektrumskydd. Allt fräses ut från baksidan. Pottar, switchar, mickar m.m. kommer upp direkl ur träet. Det blir snyggast så eftersom grundkroppen och de undre utbytbara kropparna kommer att bli motivlackade.