Här har du förrätten, den här komponerade jag till ett evenemang i ett bergfort på Hemsön 2013. Jag delegerade förrätten till en hjälpreda och desserten till en annan, därav detaljerade instruktioner. Annars har man ju både en bild av hur det ska se ut tillsammans med all röra i huvudet

Här är inget rostbröd, annars funkar det fint att rosta flera plåtar i varmluftsugn och det kan man göra på förhand för röran ska läggas på kalla krispiga toast. Men här är det som sagt annat bröd, kavring som ju är en skånsk specialitet. Det mesta kan man göra i förväg men man får inte lägga upp för tidigt för då blir brödet sladdrigt.
Ägg & räksnittar
32 portioner
Ingredienser:
8 stora hårdkokta ägg, ev. fler om det är små ägg.
320 g skalade och hackade räkor till röran
räkor till garnering
(smaka av med ca 240 g) anjoviskryddad sill
knappt 4 dl crème fraiche
3-4 dl majonäs
3,5-5 dl hackad dill
2 hackade rödlökar
2,5 dl hackade brödkanter
16 skivor kavring, smörade och delade i trekanter. Brödkanterna sparas till röran.
1-2 burkar rökta Musslor
Ev. hackad urkärnad gurka
Garnering:
Salladsblad
3 Citroner till 32 halva citronskivor och för att droppa över stenbitsrommen.
1 Gurka, fint skivad och vriden
8 Tomater i fina klyftor
6 burkar röd stenbitsrom, 1 burk 80 g räcker till 6 portioner
Skalade räkor
Dillkvistar
Låt anjovissillen rinna av på papper. Hacka lök fint.
Hacka ägg och räkor grovt samt skär anjovis i fina bitar. Hacka dill.
Skär bort kanterna från kavringen, smöra dela var skiva till två trekanter.
Hacka de bortskurna kanterna.
(Ev. hackas också en 1/2 urkärnad gurka fint och blandas i.)
Blanda de hackade ingredienserna inklusive brödkanterna, tillsätt dill och majonäs. Blanda sedan i creme fraishe tills röran får lagom konsistens, smaka av med ev. mer majonäs.
Mosa de rökta musslorna i lite av sin olja till en bredbar konsistens. Bred ett tunnt lager på brödet och lägg ett salladsblad över.
Lägg upp röran på salladsbladet på trekanterna, garnera med tomat och gurka. Lägg en sträng stenbitsrom överst och garnera vidare med de hela räkorna, en citronskiva och en dillkvist. Droppa lite citronsaft över stenbitsrommen.