Nackdelen med tabulatur
Nackdelen med tabulatur är väl att man kan följa enbart tabulaturen, strunta i noterna, och tex. aldrig lära sig var tonerna ligger på halsen, vilket är bra att kunna, och vilket man bara behöver lära sig en gång. Många musikaliska sammanhang blir också tydligare i den traditionella notskriften, tex. att en viss basstämma bygger på brutna treklanger.
Fördelen med tabulatur
Fördelen med tabulatur tycker jag är att den ger viss vägledning om fingersättning. Tabulaturen innehåller information om på vilken sträng man skall spela tonen, men däremot inte om vilket vänsterhandsfinger man skall använda. Ibland är valet av vänsterhandsfinger självklart, men inte alltid. Informationen om fingersättning blir bara fullständig om tabulaturen kompletteras med uppgifter om vilket vänsterhandsfinger man skall använda.
Förslag
Istället för att ange på vilket band en viss sträng skall tryckas ner så anger man med vilket vänsterhandsfinger strängen skall tryckas ner. Vänsterhansfingrarna brukar numreras 1-4, men för att undvika förväxling så tycker jag att det är bättre att använda bokstäver:
i = index = pekfinger, m = middle = långfinger, r =ring finger = ringfingret, p = pinky = lillfingret, 0 = öppen sträng, som vanligt.
Jämfört med den vanliga tabulaturen så innehåller fingersättningstabulaturen helt avsiktligt ingen fullständig information om tonhöjden. Tonhöjderna (och även rytmen) måste man alltså läsa ur den traditionella notskriften. Däremot så innehåller fingersättningstabulaturen en mer fullständig information om fingersättning. Det enda som möjligen saknas är väl information om vilka fingrar man skall använda för att dämpa öppna strängar. Det borde gå att komplettera med några symboler för detta, om man tycker att det är nödvändigt.
Tre olika sätt att spela en Bb-durskala
