trådlöst, vad köper man?

Prata om inspelningsteknik och studioutrustning
Robanjo
Medlem+
Inlägg: 1073
Blev medlem: ons 01 apr 2009, 17:26

trådlöst, vad köper man?

Inlägg av Robanjo »

Tänkte kolla vad folk kör med för trådlösa system!?
Ni som gör det då, vad ska man satsa på? kanske inte
allra billigaste?
Subsonic
Medlem
Inlägg: 204
Blev medlem: sön 28 nov 2010, 18:20
Ort: Västsverige

Re: trådlöst, vad köper man?

Inlägg av Subsonic »

Robanjo skrev:Tänkte kolla vad folk kör med för trådlösa system!?
Ni som gör det då, vad ska man satsa på? kanske inte
allra billigaste?
Nej, inte det allra billigaste och helst inte det näst billigaste heller. Först och främst vill du ha något med åtminstone en handfull valbara frekvenser, allra helst fritt valbart och inte hårt styrt till fördefinierade kanaler. Det ger dig en chans att använda en frekvens som inte ger interferens och störningar tillsammans med andra system på samma gig eller i samma lokal.
Sen vill du ha nåt som är åtminstone hyfsat stryktåligt, de enklaste plastbeltpacken går bort. Diversity är självklart, goes without saying. Många variabler att tänka på, men lyckligtvis låter de flesta moderna system från semipro och uppåt så bra att man inte behöver bry sig särskilt mycket om den biten.

Mitt förslag är Sennheiser evolution 100-serien, där får du bra funktion och prestanda för rimliga (IMHO) pengar. ew172G3 heter instrumentkitet, kostar runt 6500 spänn svenskt listpris ink moms. Köp frekvensband A, B eller C - inte D eller E.
Ett snäpp uppåt finns Sennheiser evolution 500-serien, men prestandaskillnaden motiverar inte riktigt prisskillnaden.

Neråt i pris skulle jag främst leta efter begagnade Sennheiser 100-system, därefter möjligen Mipro ACT-series som man ibland kan hitta till OK pris, modellen med metallbeltpack (och diversitymottagare förstås). Möjligen.

Sure, det är lika mycket pengar som för en bra bas eller en hyfsad förstärkare. Men har man inte budget till bra trådlöst så ska man köra sladd. Säkrare, billigare och låter bättre. Billigare trådlösa system har smäckigare hårdvara, och/eller färre valbara frekvenser, och/eller sämre signalprestanda.
Användarvisningsbild
Kongo
Medlem+
Inlägg: 2087
Blev medlem: tor 28 okt 2010, 23:16
Ort: Helsingborg

Inlägg av Kongo »

Hörde ryktas att ny regler gällande radiotrafik kommer att göra trådlösa system olagliga. Detta skulle lösas av tillverkarna med någon sorts digitalt system. Någon som kan verifiera sanningshalten i detta?
<b>Diskant?</b>
Hagström IIB '66/'67, Fender Bassman 100T, Dynacord Eminent 60-nångång, Marshall JCM800 1580 1x18, pedaler, pedaler

En som är för att vara emot
Subsonic
Medlem
Inlägg: 204
Blev medlem: sön 28 nov 2010, 18:20
Ort: Västsverige

Inlägg av Subsonic »

Kongo skrev:Hörde ryktas att ny regler gällande radiotrafik kommer att göra trådlösa system olagliga. Detta skulle lösas av tillverkarna med någon sorts digitalt system. Någon som kan verifiera sanningshalten i detta?
Det enda som är hårda fakta i den frågan just nu är att frekvenser på UHF-bandet över 790 MHz (där de flesta trådlösa mik- och instrumentsystem i Sverige legat de senaste 25 åren) inte kommer att gå att få tillstånd för efter nyår. Anledningen är att det frekvensområdet, som egentligen varit avsett för TV, kommer att säljas ut till andra aktörer - exempelvis mobila bredbandsapplikationer. Den som lever får se, cash is king.

I praktiken kommer detta knappast att ske än på något år, så de flesta som använder trådlösa miksystem utan tillstånd idag kommer att kunna göra det ytterligare ett tag utan störningsproblem.
Den som köper nya grejor däremot, är korkad om h*n väljer grejor som lirar ovanför 790 MHz.

Digitalt eller analogt har inget med saken att göra. Det finns, och kommer att finnas under överskådlig tid, både analoga och digitala trådlösa miksystem på alla möjliga frekvensband. Digitalt har sina fördelar, analogt har sina. Än så länge har digitala system inga uppenbara och stora fördelar, men utvecklingen går i den riktningen. Det har dock inte någonting direkt med frekvensområden att göra.

Trådlösa miksystem om tio-tjugo år kommer att behöva använda andra frekvensband än idag, men det finns inga konkreta förslag idag utan det är ett omständligt arbete som pågår på europeisk (och bredare) internationell nivå. Det lär knappast komma några konkreta resultat än på ett par år.
Skriv svar