Jag missade SSES årsmöte igår pga gig men fick ett sammandrag på mejlen idag angående en av punkterna under kvällen som jag blivit ombedd att dela med mig av och den gäller SAMI och den härvan som förre VD´n Hans Lindström är skyldig till. Jag har skrivit om detta tidigare under den första "Musikbranschen"-tråden. Om man är intresserad så kan man köpa tidningen Filter (http://www.magasinetfilter.se/) där det finns ett tolv sidor långt reportage om härvan med bra bakgrundsinfo och beskrivning av alla turer och komplexiteten i frågorna. Sen finns det en grupp på Facebook som heter "Red ut SAMI härvan" där det också finns massor av information. Hur som, igår var folk från Musikerförbundet på årsmötet och detta är ett sammandrag gällande vad som sades......:
Man kan läsa följande på Facebook-gruppen "Red ut SAMI-härvan":Bakgrund till SAMI härvan
SAMI skapades av Musikerförbundet och Teaterförbundet 1963 för att samla in medlemmarnas rättighetspengar vid offentligt framförande av inspelad musik. Sami är en ekonomisk förening som ägs av rättighetshavarna – 1963 var man 254 st, i dag är man 24 000 anslutna. Sedan Musikerförbundet splittrades och SYMF skapades på 80-talet är uppdelningen i SAMIs styrelse denna; Musikerförbundet (som representerar "populärmusikområdet") utser 2 ledamöter, Teaterförbundet (representerar opera/musikal) utser 2 ledamöter och SYMF (representerar symfoniker/klassiska musiker) utser 2 ledamöter, övriga 5 utses av stämman.
På våren 2006 uppdagades att Hans Lindström (dåvarande VD för SAMI) skrivit ett avtal med Göteborgs stad ang Storan som löpte på 40 år. (SAMI skulle betala hyra under 40 år till en total kostnad av 268 miljoner). En belåning av Nalenfastigheten som ägdes av Nalen hade också gjorts. Inget av detta var sanktionerat eller godkänt av SAMIs styrelse och/eller av dess ordförande Tomas Bolme. Trots detta visade majoriteten i styrelsen (som utgjordes av Teaterförbundet och SYMF) fortsatt förtroende för VDn och lät honom sitta kvar. På hösten 2006 uppkom dock flera fall av brottslig karraktär, bl a ett viktigt revisors PM som var riktat till styrelsen men som undanhölls densamma i det längsta. PMet talade om SAMIs farligt dåliga likviditet och ekonomi. Musikerförbundets ledamöter krävde att det skulle läggas fram på styrelsens bord och då detta efter mycket övertalning gjordes fick Hans Lindström till slut sparken som VD från SAMI. Det har sedan framkommit många nya punkter av trolöshet mot huvudman bl a ett flertal affärer som inte varit sanktionerade av styrelsen eller av medlemmarna i SAMI, t ex avtalet för Storan, belåningar av Nalenpalatset, inköp av tydlig privat karraktär med SAMIs pengar (kameror, slalomprogram, Tv apparater, uthyrning av egen båt till SAMI, bensin mm) mm mm Totalt uppgick affärerna till en kostnad av ca 290 miljoner kronor och SAMI var bara månader ifrån att gå i konkurs!
På stämman 2007 fick inte Hans L ansvarsfrihet och inte heller Tomas Bolme som var ordförande i SAMI vid tillfället.
Två mål har pågått sedan dess emot Hans L. Ett ekobrottsmål och ett tvistemål. Tvsitemålet handlade om 27 miljoner som man ansåg att Hans L var skyldig SAMI.
En majoritet med 7 mot 4 i SAMIs styrelse beslutade i december 2010 att göra upp med Hans Lindström och släppa samtliga krav gentemot honom i tvistemålet. Skälet är att man menar att Hans L inte har några tillgångar och därför inte kan krävas på några pengar. Nu eller i framtiden.
De sju ledamöter som röstade för förlikning tillhörde åter en majoritet av Teaterförbundet och SYMF. Musikerförbundets ledamöter i styrelsen, inklusive SAMIs styrelseordförande Jan Granvik, reserverade sig mot styrelsens beslut med motivationen att man inte menade att uppgörelsen var i linje med medlemmarnas/stämmans vilja samt att det var omöjligt att veta om Hans har pengar idag eller kommer få i framtiden. Man ansåg också att det finns en större vilja att se rättvisa från medlemshåll, snarare än en vilja att spara in de 400 000 kr som en rättegång troddes kosta (kunde bli mindre, kunde bli mer). (SAMI härvan har sedan 2006 kostat miljoner kr och mängder av tid) Per Herrey och Friedemann Stumpf, båda dåvarande förtroendevalda revisorer i SAMI, kritiserade styrelsens beslut att göra upp och i en skrivelse till styrelsen menade man att det skulle strida mot stämmans/medlemmarnas vilja att göra upp med Hans Lindström.
Under våren 2011 hade man ett informationsmöte på Nalen för att diskutera frågan. Det visade sig att det onekligen finns en stor ilska i medlemsgruppen. Flertalet musiker hade önskat få detta prövat rättsligt och objektivt i en domstol. Det var många upprörda känslor på mötet och mer om detta kan läsas i historiken i gruppen "Red ut SAMI härvan" på Facebook.
SAMIs styrelse har sedan 2006 jobbat för att SAMI åter ska bli ett blomstrande förening. Man har fokuserat på att utdelningarna av pengar ska vara så stora som möjligt och dessa har också stadigt ökat. Sedan 2006 har SAMI dock tvingats spara in på bl a yrkesfrämjande verksamhet, man har bytt lokaler, blivit av med replokaler och studios och en förening som borde visa mycket goda siffror har stadigt legat på minus, idag med det gigantiska underskottet 67 miljoner. Vilket inneburit konkurs för ett aktiebolag. År 2014 hoppas man att SAMI ska vara i balans igen!
Brottsmålet är fortfarande aktivt, men när det kommer upp eller hur det kommer gå är ovisst. Hur uppgörelsen i tvistemålet påverkat utgången av detta vet man inte. Inte heller hur det kan påverka rättegången om Storan.
17 maj kl 16 är det föreningsstämma. Då kan man rösta i frågan om ansvarsfrihet för styrelsens beslut att göra upp med Hans Lindström och även diskutera förslag om hur man vill ha SAMIs framtid. På bordet ligger om förlikningen var i stämmans vilja eller inte. Det finns också motioner som kräver att de/den genre som drar in mest till SAMI också ska ha en majoritet i styrelsen.
Som underlag för detta kan sägas att 2010 kom ca 80 % av intäkterna i SAMI från pop/rock musiker, 2% från operasångare/musikalartister och 7,6 % från klassiska musiker. Av de 100 personer med högst utbetalade ersättningar är fördelningen 89,2 % pop/rock musik & 10% klassiskt. 0,67 % tillfaller en känd schlagersångerska som tillhör teaterförbundet och därför är den representant bland de 100 som här faller under Tfs område.
Detta förhållande avspeglas knappast i nuvarande styrelsesammansättning. Att den gamla uppdelningen inte är tidsenlig är tydligt! Är det rätt att en minoritet i utbetalningar har majoritet i bestämmandet i en mångmiljonförening som SAMI?
DET ÄR DAGS ATT MUSIKERNA SÄTTER NED FOTEN OCH TALAR OM HUR DE VILL HA DET! MISSA INTE SAMI STÄMMAN 17 MAJ. ÄR DU MEDLEM, MEN KAN INTE KOMMA - SE TILL ATT LÄMNA EN FULLMAKT SÅ DIN RÖST BLIR HÖRD!
Här är en artikel från i fredags som ligger på Sveriges Radio´s websida:En majoritet i SAMIs styrelse beslutade nyligen att göra upp med förre VDn Hans Lindström och släppa samtliga krav gentemot honom. Per Herrey, förtroendevald revisor i SAMI, inbjöd nyligen till ett möte för att informera om situationen och kolla vad medlemmarnas uppfattning var.
Per Herrey och Friedemann Stumpf, båda förtroendevalda revisorer i SAMI, har kritiserat styrelsens beslut och i en skrivelse till styrelsen menat att det skulle strida mot stämmans/medlemmarnas vilja att göra upp med Hans Lindström.
Musikerförbundets ledamöter i styrelsen, inklusive ordförande Jan Granvik, har reserverat sig mot styrelsens beslut och delar revisorernas uppfattning.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=4479799
Vi här som är SAMI-medlemmar, gå och rösta 17:e maj. Känns som att det är väldigt viktigt. Hur som, här har ni en bakgrund och lite fakta runt det som hänt inom SAMI. Köpt tidningen Filter och läs artikeln där om ni är mer intresserade. Hela denna historia har skadat SAMI otroligt hårt. Det vore lite synd om Hans Lindström slapp undan allt som han orsakat.
MVH//Jan