Framförallt blir det skillnad beroende på vilken sida av trumman micken är placerad på. Egentligen är det en enkel princip men den sker i många steg. Trummor, mikrofoner och högtalare har en sak gemensam, de har alla någon slags membran.basmartin skrev:Ah, så det blir skillnad om micken är inuti trumman eller utanför.
Vid tillslaget pressas slagskinnet inåt i trumman. En vågform som börjar med en dal uppstår. När ljudvågen når mikrofonen buktar mikrofonmebranet först utåt.
På andra sidan, vid resonansskinnet eller inuti trumman, börjar vågformen istället med en topp. Mikrofonens membran trycks inåt.
Kopplat till en ljudanläggning omvandlas mikrofonmembranets rörelser till motsatta rörelser hos högtalarmebranet. Så när mikrofonmembranet buktar ut trycks högtalarmembranet in.
Placerar man en mikrofon vid bastrummans resonansskinn (eller inuti bastrumman) och kopplar den till en ljudanläggning kommer högtalarmembranet röra sig synkront med resonansskinnet. Så om resonansskinnet pressas ut (vilket det börjar med) pressas även högtalarmembranet ut.
Överhängsmickarna placeras ofta på trumslagarens sida och ser därmed slagskinnen. Ett tillslag på virveln, bastrumman eller pukorna börjar med en dal. Mikrofonens membran buktar utåt.
Eftersom bastrummans närmikrofon ofta placeras inuti trumman eller på resonansskinnets sida blir polariteten omvänd jämfört med överhänget.
Däremot behöver detta inte innebära att fasfel uppstår. Överhäng och bastrummans närmick befinner sig på olika avstånd från slagskinnet och tidsförskjutningen kan vara till fördel när man summerar signalerna. Men ibland är det inte det och då kan man lösa det med att vända polariteten på endera överhäng eller bastrummemick.