Sous vide

Prata om vad du vill (behöver inte beröra bas-världen), här är alla ord välkomna!
Användarvisningsbild
midlifecrisis
Medlem++
Inlägg: 4212
Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40

Sous vide

Inlägg av midlifecrisis »

Funderar på att skaffa en sådan maskin. Någon här som har erfarenhet av dem?
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
Användarvisningsbild
inber
VIP medlem
Inlägg: 2801
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av inber »

Sous vide? Dyra grejor, middis. Du kanske måste sälja någon bas för att täcka upp. Och då vet du var jag finns. :wink:


Sent from my iPad using Tapatalk
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
Användarvisningsbild
midlifecrisis
Medlem++
Inlägg: 4212
Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40

Re: Sous vide

Inlägg av midlifecrisis »

inber skrev:Sous vide? Dyra grejor, middis. Du kanske måste sälja någon bas för att täcka upp. Och då vet du var jag finns. :wink:


Sent from my iPad using Tapatalk
Haha! En dig närstående person driver på.... Dessutom har priserna sjunkit dramatiskt.
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
Användarvisningsbild
engson
Hedersmedlem
Inlägg: 8614
Blev medlem: lör 28 jun 2008, 23:33
Ort: Perstorp

Re: Sous vide

Inlägg av engson »

Tack för frågan/tråden! Gav upphov till en stunds googlande och kunskapsinhämtande...
Tror dock att det är överkurs för min del just nu i alla fall. Men helt klart spännande och intressant!
Användarvisningsbild
midlifecrisis
Medlem++
Inlägg: 4212
Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40

Re: Sous vide

Inlägg av midlifecrisis »

engson skrev:Tack för frågan/tråden! Gav upphov till en stunds googlande och kunskapsinhämtande...
Tror dock att det är överkurs för min del just nu i alla fall. Men helt klart spännande och intressant!
Folk kunniga inom matlagning hävdar att sous vide är det största som hänt inom matlagnigskonsten sedan elden tämjdes. Jag blir nyfiken! Och, som sagt, grejorna har blivit mycket billigare sen kineserna börjat tillverka dem.
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
Användarvisningsbild
inber
VIP medlem
Inlägg: 2801
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av inber »

Det coola är väl, om jag förstått rätt, att man kan tillaga på låg värme under lång tid, och inneslutet, vilket innebär att man bevarar saftigheten i råvarorna.

Pratabasarna får nu en ny kryptisk term att lära sig, vid sidan av alla MIM, MIJ och annat fikonsnack. :wink:
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
Användarvisningsbild
Sunken
Medlem++
Inlägg: 3502
Blev medlem: mån 28 aug 2006, 09:48
Ort: Stockholm, Solna
Kontakt:

Re: Sv: Sous vide

Inlägg av Sunken »

Det går ju att fulköra med vanliga plastpåsar, gärna av tjockare modell, och helt sonika suga luften ur plastpåsen.
En digitaltermometer i ett vattenbad på spisen och en gnutta tålamod så går det att uppnå fullgoda resultat.
Ja, det är värt det.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
Användarvisningsbild
rockern
Medlem+
Inlägg: 962
Blev medlem: mån 25 jun 2007, 09:38
Ort: Lund

Re: Sv: Sous vide

Inlägg av rockern »

Sunken skrev:Det går ju att fulköra med vanliga plastpåsar, gärna av tjockare modell, och helt sonika suga luften ur plastpåsen.
En digitaltermometer i ett vattenbad på spisen och en gnutta tålamod så går det att uppnå fullgoda resultat.
Ja, det är värt det.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
Om man inte vill så behöver man verkligen inte lägga tusentals kronor på ett vattenbad. Antingen gör man som du säger och kör på spisen.

Vill man ha lite bättre temperaturkontroll kan man själv koppla en PID-regulator som reglerar typ en Crock pot. (har precis gjort det själv, funkar ypperligt!) Det kostar så klart några slantar men går utan problem under 1000:-. Vill man sedan byta upp sig så kan man koppla in en doppvärmare istället och skaffa en pump så har man i princip en sådan här.
Sandberg JM4
EBMM SR4 Classic

Thunderfunk 550-B
TKS 215/size]
Användarvisningsbild
midlifecrisis
Medlem++
Inlägg: 4212
Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40

Re: Sous vide

Inlägg av midlifecrisis »

Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
Användarvisningsbild
midlifecrisis
Medlem++
Inlägg: 4212
Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40

Re: Sous vide

Inlägg av midlifecrisis »

inber skrev:Det coola är väl, om jag förstått rätt, att man kan tillaga på låg värme under lång tid, och inneslutet, vilket innebär att man bevarar saftigheten i råvarorna.

Pratabasarna får nu en ny kryptisk term att lära sig, vid sidan av alla MIM, MIJ och annat fikonsnack. :wink:
Stäämer men än viktigare är hur mört det blir. Man omvandlar kollagenet till gelatin. En seg viltstek kan tydligen bli som smör. Grönsaker funkar det tydligen också på men det skiter jag i. Jag vill ha mört kött!!!
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
Användarvisningsbild
inber
VIP medlem
Inlägg: 2801
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av inber »

midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till. :wink:
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
Användarvisningsbild
midlifecrisis
Medlem++
Inlägg: 4212
Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40

Re: Sous vide

Inlägg av midlifecrisis »

inber skrev:
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till. :wink:
Nashen behåller vi nog.
Härborta behöver man bara betala 569 daler :D
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
Användarvisningsbild
Sunken
Medlem++
Inlägg: 3502
Blev medlem: mån 28 aug 2006, 09:48
Ort: Stockholm, Solna
Kontakt:

Re: Sv: Sous vide

Inlägg av Sunken »

midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Jag förstår. Hade pengar och prio funnits här hade jag nog kunnat tänka mig att köpa en riktig ( givetvis relic).

Nöjd? Absolut.
Tänk bara på att du vill ha tid kvar att få till en snabb stekyta på, som sista steg. Maillard-effekten. Viktiga grejer.

Dessa maskiner gör inte underverk, men du får en köttbit som är perfekt tillagad, jämnt igenom. De flesta köttmodeller är ju rätt möra innan man stekt ihjäl dem.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
Användarvisningsbild
inber
VIP medlem
Inlägg: 2801
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av inber »

midlifecrisis skrev:
inber skrev:
midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Hm, 695 EUR. Jag hade hoppats att du skulle välja något dyrare, så att du hade varit lagom mjuk när jag lade ett skambud på din Nash-bas. Verkar som att jag får hålla mig till enbart femsträngat ett tag till. :wink:
Nashen behåller vi nog.
Mäh! Du var roligare förr, när du köpte fler basar än du kunde hålla reda på... :wink:
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
Användarvisningsbild
FreCKo
Medlem++
Inlägg: 6820
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 13:41
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av FreCKo »

midlifecrisis skrev:Hade funderat på ett hembygge själv men frun gillar inte utseende på något sådant i hennes kök. Siktar på den här istället
http://www.sousvidesupreme.com/SousVide ... &DeptID=17&&" onclick="window.open(this.href);return false;
Är ni nöjda med hur maten blir?
Kocken i videon på länken ovan lägger alltså 2 dagar på att göra en stekt kycklingfilé som man ska "slänga i pannan och steka på lite när man kommer hem från jobbet"? Om apparaten kostar 700 dollar kunde han väl ändå gjort något LITE mer avancerat än en kycklingfilé?
The Superjams
Fender J-bas, pratabas-style
EBS Classic 450 CL + EBS Classic 4x10
DIST!!!
Användarvisningsbild
FreCKo
Medlem++
Inlägg: 6820
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 13:41
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av FreCKo »

OBS: Inget ont om tillagningssättet eller folks planer på att köpa en, kändes bara lite dumt att visa upp en sådan "enkel" sak i en apparat för så mycket pengar. Man vill ju inte se någon steka falukorv i en stekpanna för 5000kr liksom.
The Superjams
Fender J-bas, pratabas-style
EBS Classic 450 CL + EBS Classic 4x10
DIST!!!
Användarvisningsbild
BB3000S
VIP medlem
Inlägg: 9033
Blev medlem: mån 04 feb 2008, 00:09
Ort: Uppsala

Re: Sous vide

Inlägg av BB3000S »

FreCKo skrev:OBS: Inget ont om tillagningssättet eller folks planer på att köpa en, kändes bara lite dumt att visa upp en sådan "enkel" sak i en apparat för så mycket pengar. Man vill ju inte se någon steka falukorv i en stekpanna för 5000kr liksom.
I USA vill man nog det. ;)
Inget ont om sous vide, bara frun upplåter ytan på köksbänken vore det nog närmast en done deal att skaffa en. Blev bjuden på en sous vide köttbit o hos en kollega nu i veckan, var sanslöst gott.
| BB1000| BB2000 | BB3000 | BB5000 |
| Stingray | Jazz | Precision | Cirrus |

| Aguilar db680 | Ampeg SVT-IIp | EBS HD350 |
| Bergantino AE410 | EBS ProLine 410 | Carvin 410+118 |

Användarvisningsbild
anli
VIP medlem
Inlägg: 10861
Blev medlem: tis 25 jul 2006, 12:40
Ort: Uppsala

Re: Sous vide

Inlägg av anli »

Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
TECHNICIÄNS ÖF SPÅCE SHIP EÅRTH THIS IS YÖÜR CÄPTÅIN SPEÄKING YÖÜR ØÅPTÅIN IS DEA̋D
Användarvisningsbild
BB3000S
VIP medlem
Inlägg: 9033
Blev medlem: mån 04 feb 2008, 00:09
Ort: Uppsala

Re: Sous vide

Inlägg av BB3000S »

anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
| BB1000| BB2000 | BB3000 | BB5000 |
| Stingray | Jazz | Precision | Cirrus |

| Aguilar db680 | Ampeg SVT-IIp | EBS HD350 |
| Bergantino AE410 | EBS ProLine 410 | Carvin 410+118 |

Användarvisningsbild
FreCKo
Medlem++
Inlägg: 6820
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 13:41
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av FreCKo »

BB3000S skrev:
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?
The Superjams
Fender J-bas, pratabas-style
EBS Classic 450 CL + EBS Classic 4x10
DIST!!!
Användarvisningsbild
BB3000S
VIP medlem
Inlägg: 9033
Blev medlem: mån 04 feb 2008, 00:09
Ort: Uppsala

Re: Sous vide

Inlägg av BB3000S »

FreCKo skrev:
BB3000S skrev:
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?
Kanske inte nödvändigtvis 72h, men just så - först värma upp det så det är tillagat o klart, sen steka på det eller grilla till det en snabbis så man får rätta ytan och smaken från grillen. Var skeptisk tills häromdan. ;)
| BB1000| BB2000 | BB3000 | BB5000 |
| Stingray | Jazz | Precision | Cirrus |

| Aguilar db680 | Ampeg SVT-IIp | EBS HD350 |
| Bergantino AE410 | EBS ProLine 410 | Carvin 410+118 |

Användarvisningsbild
inber
VIP medlem
Inlägg: 2801
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av inber »

FreCKo skrev:
BB3000S skrev:
anli skrev:Rör inte min Weber!!
Grill is the shit
Haha, +1 men det är ju det som är grejen - man grillar såklart fortfarande köttet på sin Weber. ;)
Så man kokar köttet i 72h för att sen steka det...?
Om sous vide nu är den största revolutionen inom matlagningskonsten sedan elden, och används i proffskök, så kanske man ska vara lite mer vidsynt...?

Väl tillagad mat ("kött") bör ha en saftig kärna och en fin stekyta, det är nog de flesta överens om.

Du får den saftiga kärnan genom att tillaga maten på låg värme under lång tid. Vakuumet gör att kokpunkten sänks. Fukten i köttet ångar inte bort, som i Anlis medeltidskonstruktion, utan innesluts i påsen. Vi pratar high-tech här, inte någon jävla vattenkastrull.

Stekytan får man fram genom att steka upp köttet i en panna precis före serveringen.

Inga konstigheter, men oerhört raffinerat.
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
Användarvisningsbild
anli
VIP medlem
Inlägg: 10861
Blev medlem: tis 25 jul 2006, 12:40
Ort: Uppsala

Re: Sous vide

Inlägg av anli »

men den blir genomkokt... inte blodig?
TECHNICIÄNS ÖF SPÅCE SHIP EÅRTH THIS IS YÖÜR CÄPTÅIN SPEÄKING YÖÜR ØÅPTÅIN IS DEA̋D
Användarvisningsbild
inber
VIP medlem
Inlägg: 2801
Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
Ort: Stockholm

Re: Sous vide

Inlägg av inber »

anli skrev:men den blir genomkokt... inte blodig?
Tänk inte som en stockkonservativ dumbom nu. Sous vide är fantastiskt. Grill är fantastiskt. Men de är bra på olika sätt. Man måste inte välja en (1) av dem.
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
Användarvisningsbild
Mike
The Transporter
Inlägg: 10870
Blev medlem: lör 10 nov 2007, 15:34
Ort: Västerås

Re: Sous vide

Inlägg av Mike »

Vare nån som sa grill?
Weber, klapp, klapp, klapp!!!
TVR!
Because Porsche are for girls.
Skriv svar