Vegetarian, anyone?
- Eagle Hazze
- Medlem++
- Inlägg: 5347
- Blev medlem: mån 04 jan 2010, 21:54
- Ort: Eksjö och Malmö
- Kontakt:
Re: Vegetarian, anyone?
Libbsticka och bockhornsklöver är två kryddor
Neuser customshop, Warbacker, Tokai Jazz Sound 81, Glockenklang, Marshall super bass 100
- bootsy
- Medlem+++
- Inlägg: 14384
- Blev medlem: tis 12 sep 2006, 12:57
- Ort: Slaktmask
Re: Vegetarian, anyone?
Jodå, umami är en matlagares bäste vän. Om man undviker glutamat, vill säga.midlifecrisis skrev: Det är den femte smaken, umami! Ost, svamp o glutamat. Som sagt, i Asien fixar man det. Och som Hellman också påpekar vin funkar till mycket. Tom på egen hand...
Stallet liknar mest ett veteflak.
- Eagle Hazze
- Medlem++
- Inlägg: 5347
- Blev medlem: mån 04 jan 2010, 21:54
- Ort: Eksjö och Malmö
- Kontakt:
Re: Vegetarian, anyone?
Hing är också en intressant krydda om man tål gluten, den säljs av hare krishna i deras shop. Antar att shoparna bara finns i de större städerna.
Neuser customshop, Warbacker, Tokai Jazz Sound 81, Glockenklang, Marshall super bass 100
- inber
- VIP medlem
- Inlägg: 2801
- Blev medlem: fre 03 okt 2008, 00:14
- Ort: Stockholm
Re: Vegetarian, anyone?
Du förvånar mig. Men spännande!midlifecrisis skrev:Är nu vegetarian sedan några månader. Saknar bacon nåt vansinnigt men det finns numera bra "facon"? Finns det fler vagetarianer på PB?
Skriv som en klåpare om du vill uppfattas som en klåpare. Skriv gärna utan punkt och kommatecken, så har du minst en sak gemensam med den litterära celebriteten James Joyce - ingen orkar läsa vad du skrivit...
-
- Medlem++
- Inlägg: 3106
- Blev medlem: lör 16 aug 2008, 23:34
- Ort: Malmö
Re: Vegetarian, anyone?
Tanken att bli vegetarian har slagit mig några gånger men det är inget jag har verkställt ännu. Lär väl säkert hända inom en snar framtid.
Fender AV '62 P-bas, Fender JB62, Fernandes RB80
Hiwatt DR103 '72, GK 800RB, Marshall 1552 2x15
- B-Å Åhs
- Medlem++
- Inlägg: 6607
- Blev medlem: ons 29 aug 2007, 15:51
- Ort: Älvsjö
Re: Vegetarian, anyone?
Grönsaker är mycket gott och variationen är så mycket större om man jämför med animaliska livsmedel .
Prova t.ex. Grillad zuchhini med parmesanost och honung
Prova t.ex. Grillad zuchhini med parmesanost och honung
"I'm too old for this shit"
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++
- JazzBassillen
- Medlem+
- Inlägg: 1105
- Blev medlem: tis 04 jan 2011, 15:26
- Ort: Lund
Re: Vegetarian, anyone?
Det låter förvisso mumsigt, men hör inte kossor och bin till djurriket, om man ska vara petig?B-Å Åhs skrev:Grönsaker är mycket gott och variationen är så mycket större om man jämför med animaliska livsmedel .
Prova t.ex. Grillad zuchhini med parmesanost och honung
Schatz P/J, Fender Jazz CIJ, Ibanez AEB 10BK, Framus Triumph 4/60 EUB, Squier VM bandlös, Noname 3/4 plywoodkontra
Mesa/Boogie Buster, Ampeg SVT3-PRO, Lab Series L2, Roland Cube 60, TKS 1156 x2, Ampeg SVT 412 HE
Mesa/Boogie Buster, Ampeg SVT3-PRO, Lab Series L2, Roland Cube 60, TKS 1156 x2, Ampeg SVT 412 HE
- B-Å Åhs
- Medlem++
- Inlägg: 6607
- Blev medlem: ons 29 aug 2007, 15:51
- Ort: Älvsjö
Re: Vegetarian, anyone?
det finns alla sorter , vegan är inget jag kallar mig
"I'm too old for this shit"
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++
- JazzBassillen
- Medlem+
- Inlägg: 1105
- Blev medlem: tis 04 jan 2011, 15:26
- Ort: Lund
Re: Vegetarian, anyone?
Okej, själv är jag inte renlärig animalian.
Människan behöver öl, vin, snus, potatis och kryddor från växtriket.
Människan behöver öl, vin, snus, potatis och kryddor från växtriket.
Schatz P/J, Fender Jazz CIJ, Ibanez AEB 10BK, Framus Triumph 4/60 EUB, Squier VM bandlös, Noname 3/4 plywoodkontra
Mesa/Boogie Buster, Ampeg SVT3-PRO, Lab Series L2, Roland Cube 60, TKS 1156 x2, Ampeg SVT 412 HE
Mesa/Boogie Buster, Ampeg SVT3-PRO, Lab Series L2, Roland Cube 60, TKS 1156 x2, Ampeg SVT 412 HE
- B-Å Åhs
- Medlem++
- Inlägg: 6607
- Blev medlem: ons 29 aug 2007, 15:51
- Ort: Älvsjö
Re: Vegetarian, anyone?
Lite av varje är aldrig fel
"I'm too old for this shit"
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++
- ferm
- Medlem++
- Inlägg: 4050
- Blev medlem: tis 02 jan 2007, 09:28
- Ort: Täby
Re: Vegetarian, anyone?
Jag har inte ätit kött frivilligt på 30år. Det har hänt att lunchresturanten supit till det och fått med korv i den vegitariska lasagnen. Äter fisk ibland.
För många basar är inte nog
- Taurus
- Medlem++
- Inlägg: 2553
- Blev medlem: tis 09 okt 2007, 14:55
- Ort: Hammarby, X-county
Re: Vegetarian, anyone?
Efter mitt byte av hjärtklaff förra året fick jag gikt som biverkning av de vätskedrivande medicinerna jag käkade då. Därför har jag de senaste månaderna ändrat kosten och skippar bl a nöt- och fläskkött. De animaliska proteiner jag käkar är fisk, viss fågel och kyckling, och vissa skaldjur.
Bortsett från att giktbesvären i princip upphört så mår jag allmänt bättre (och viktminskingen har tagit ännu bättre fart utan att jag går hungrig). Jag är väldigt skeptisk till hokus-pokus-dieter, magisk hälsokost och frälsning via placeboeffekter, men jag känner mig "lättare" och "renare" i kistan, och upplever att jag är piggare. Dessutom har vi tarmcancer i släkten, och kan jag undvika det eller skjuta upp det någon vecka genom att inte ha rester av död kossa i tarmsystemet är det en schysst bieffekt.
Så, även om jag inte har några planer på att bli helvegetarian så känns det definitivt inte som någon förlust att ha skippat det röda köttet.
Bortsett från att giktbesvären i princip upphört så mår jag allmänt bättre (och viktminskingen har tagit ännu bättre fart utan att jag går hungrig). Jag är väldigt skeptisk till hokus-pokus-dieter, magisk hälsokost och frälsning via placeboeffekter, men jag känner mig "lättare" och "renare" i kistan, och upplever att jag är piggare. Dessutom har vi tarmcancer i släkten, och kan jag undvika det eller skjuta upp det någon vecka genom att inte ha rester av död kossa i tarmsystemet är det en schysst bieffekt.
Så, även om jag inte har några planer på att bli helvegetarian så känns det definitivt inte som någon förlust att ha skippat det röda köttet.
- midlifecrisis
- Medlem++
- Inlägg: 4212
- Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40
Re: Vegetarian, anyone?
E är väääldigt duktig även på vegetariskt käk!inber skrev:Du förvånar mig. Men spännande!midlifecrisis skrev:Är nu vegetarian sedan några månader. Saknar bacon nåt vansinnigt men det finns numera bra "facon"? Finns det fler vagetarianer på PB?
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
- Simon
- Medlem+
- Inlägg: 698
- Blev medlem: sön 13 dec 2009, 17:04
- Ort: Malmö
Re: Vegetarian, anyone?
Jag är vegetarian, planerar att bli vegan snart.midlifecrisis skrev:Är nu vegetarian sedan några månader. Saknar bacon nåt vansinnigt men det finns numera bra "facon"? Finns det fler vagetarianer på PB?
Ett veganskt sätt som jag läst om är att använda tofu. Har inte testat själv, känner inte så stor saknad till bacon.
1. Skiva ganska tunnt, antingen på längden eller i tärningar
2. Frys
2. Pressa ut vattnet (förslagsvis: lägg på plåt och ytterligare en plåt ovanpå med något tungt som tryck)
3. Marinera (tänker typ olja, soja/tamari, liquid smoke eller rökt paprikapulver, salt & peppar, chilli/cayennepeppar om man gillar lite hetta)
4. Stek
Vet inte hur pass noga det är att frysa och pressa ut vattnet, men marinaden tas upp bättre då och det sägs bli betydligt bättre resultat. Finns säkert någon färdig "facon" att köpa annars.
Övriga tips inom ämnet...
Film: "Our Daily Bread", "Food Inc.", "Speciesism" och "Earthlings". Dom två sistnämnda har jag inte sett än, men har hört att dom ska vara grymma (i dubbel bemärkelse). Och den här föreläsningen är väldigt intressant: http://youtu.be/CP-HOe1OdvI" onclick="window.open(this.href);return false;
Bok: "Äta Djur" av Jonathan Safran Foer, rekommenderas varmt!
Finns även inspirerande facebook-grupper att kolla in!
- midlifecrisis
- Medlem++
- Inlägg: 4212
- Blev medlem: lör 24 jan 2009, 11:40
Re: Vegetarian, anyone?
Tack för tipset! Skall testaSimon skrev:Jag är vegetarian, planerar att bli vegan snart.midlifecrisis skrev:Är nu vegetarian sedan några månader. Saknar bacon nåt vansinnigt men det finns numera bra "facon"? Finns det fler vagetarianer på PB?
Ett veganskt sätt som jag läst om är att använda tofu. Har inte testat själv, känner inte så stor saknad till bacon.
1. Skiva ganska tunnt, antingen på längden eller i tärningar
2. Frys
2. Pressa ut vattnet (förslagsvis: lägg på plåt och ytterligare en plåt ovanpå med något tungt som tryck)
3. Marinera (tänker typ olja, soja/tamari, liquid smoke eller rökt paprikapulver, salt & peppar, chilli/cayennepeppar om man gillar lite hetta)
4. Stek
Vet inte hur pass noga det är att frysa och pressa ut vattnet, men marinaden tas upp bättre då och det sägs bli betydligt bättre resultat. Finns säkert någon färdig "facon" att köpa annars.
Övriga tips inom ämnet...
Film: "Our Daily Bread", "Food Inc.", "Speciesism" och "Earthlings". Dom två sistnämnda har jag inte sett än, men har hört att dom ska vara grymma (i dubbel bemärkelse). Och den här föreläsningen är väldigt intressant: http://youtu.be/CP-HOe1OdvI" onclick="window.open(this.href);return false;
Bok: "Äta Djur" av Jonathan Safran Foer, rekommenderas varmt!
Finns även inspirerande facebook-grupper att kolla in!
"Förutom ett lätt överbett är jag perfekt"
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
- Trollis
- Medlem
- Inlägg: 271
- Blev medlem: ons 13 jun 2007, 21:16
- Ort: Västerås
Re: Vegetarian, anyone?
Jag är vegetarian sedan ett par år tillbaka. Astrid och aporna är nog det bästa alternativet till bacon. Hälsans kök funkar också.
Spector Rebop5DLX, Squire VM fretless jazz, EBSClassic 450 och EBS Classicline 410
-
- Medlem
- Inlägg: 296
- Blev medlem: lör 12 apr 2014, 18:54
Re: Vegetarian, anyone?
Var ofrivillig vegetarian under två år på 80-talet när jag jobbade på ett hem för barn och ungdomar där var vegetariskt det enda vi lagade. Nu för tiden är jag nog så långt ifrån vegetarian man kan komma, äter någon form av kött; fisk eller fågel till varje måltid.
- ferm
- Medlem++
- Inlägg: 4050
- Blev medlem: tis 02 jan 2007, 09:28
- Ort: Täby
Re: Vegetarian, anyone?
Jag har ingen lust alls att äta någon form av kött, det är snarare osmakligt.ferm skrev:Jag har inte ätit kött frivilligt på 30år. Det har hänt att lunchresturanten supit till det och fått med korv i den vegitariska lasagnen. Äter fisk ibland.
För många basar är inte nog
- 41HZ
- Medlem+
- Inlägg: 1760
- Blev medlem: mån 11 sep 2006, 19:49
- Ort: Mölndal
Re: Vegetarian, anyone?
Var vegan i 2 år och sedan vegetarian i 15 år av såväl etiska som hälsoskäl. Sedan la jag ner det för några år sedan. Ju äldre jag blivit ju större gråskalor har jag nog börjat se på världen. Tyckte tillslut att det fanns viktigare frågor(just nu) än vad jag trycker i mej. Idag äter jag det jag känner för och ser till att må så bra det går.
Dricker dock fortfarande hellre sojamjölk om jag kan välja och lagar fortfarande ofta lins och böngrytor.
Brukade inte äta de där fejk-köttprodukterna så ofta när det begav sej, utan mera långkok och egenbakade bön och tofubiffar.
Men att fejkbacon o liknande finns är ju mycket av enkelhet om man ätit kött större delen av livet och vill gå över, utan att det ska bli krångligt.
Och vill man inte hålla på med långkok o liknande så är det ju skönt att man kan slippa kött och samtidigt få sej hel eller halvfabrikat serverat på ett snabbt o enkelt sätt.
Dricker dock fortfarande hellre sojamjölk om jag kan välja och lagar fortfarande ofta lins och böngrytor.
Brukade inte äta de där fejk-köttprodukterna så ofta när det begav sej, utan mera långkok och egenbakade bön och tofubiffar.
Men att fejkbacon o liknande finns är ju mycket av enkelhet om man ätit kött större delen av livet och vill gå över, utan att det ska bli krångligt.
Och vill man inte hålla på med långkok o liknande så är det ju skönt att man kan slippa kött och samtidigt få sej hel eller halvfabrikat serverat på ett snabbt o enkelt sätt.
Rickenbacker, P-basar- pedaler - Peavey VB-2 Mesa Bass400- M2000-TKS 112, TKS 115s, TKS 412